Категорія
Новини
Дата

ЄС працює над десятим пакетом санкцій проти Росії та пропонує нові обмеження для Білорусі

2 хв читання

Європейський Союз запропонував новий раунд широкомасштабних санкцій проти Білорусі за її роль у підтримці вторгнення Росії до України, згідно з документами, з якими ознайомився Bloomberg. Окрім цього, блок працює над десятим пакетом санкцій щодо РФ, обмеженням цін на російські нафтопродукти і має намір затвердити їх до того, як 5 лютого набуде чинності ембарго.

Ключові факти

  • Запропоновані проти Білорусі заходи схожі до багатьох пакетів санкцій, раніше введених ЄС щодо Росії, зокрема й обмеження щодо ключових технологій та енергетичного сектору країни.
  • Росія використовувала Білорусь як плацдарм для нападу на Україну в лютому минулого року, і російські війська та техніка, як і раніше, знаходяться в країні. Росія також обстріляла Україну ракетами, випущеними з Білорусі, а сили двох країн регулярно проводять спільні навчання.
  • Запропоновані заходи включають заборону на експорт товарів і технологій подвійного призначення, що використовуються у військових цілях та здатні підвищити промисловий потенціал країни.
  • Також передбачені санкції на нафту, вугілля, сталеву продукцію та золото, а ще – торгові обмеження на предмети розкоші, інвестиції та надання певних послуг.
  • Окрім цього, блок може запровадити заходи, які вдарять по авіаційному та енергетичному секторам країни, а також ключовим джерелам доходів.
  • За аналогією із санкціями, запровадженими щодо Росії, пропозиції включають пільги для ліків, сільськогосподарської та харчової продукції. Закон також дозволить ЄС переслідувати будь-кого, хто допомагає обійти санкції, накладені на білоруських фізичних і юридичних осіб.

Контекст

У грудні Рада Європейського Союзу затвердила девʼятий за рахунком пакет санкцій проти Росії через розвʼязану війну проти України. Він запроваджує нові заходи експортного контролю та обмеження на товари і технології подвійного призначення. Також санкції торкнулися товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки. Санкції введено проти 168 російських компаній, повʼязаних із військово-промисловим комплексом.

Перед цим держави Європейського Союзу підтримали запровадження додаткових санкцій проти Ірану у звʼязку з поставками військових безпілотників до Росії, а також жорстоким придушенням Тегераном протестів у країні. Зокрема, ЄС запровадив обмежувальні заходи щодо чотирьох фізичних та чотирьох юридичних осіб у звʼязку з поставками Тегераном безпілотників до Росії.

10 січня президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Єропейський Союз виступить із новими санкціями для Білорусі, реагуючи на її роль у війні, яку Росія розпочала проти України. Також блок і надалі чинитиме санкційний тиск на РФ та Іран.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні