Категорія
Новини
Дата

ЄС працює над десятим пакетом санкцій проти Росії та пропонує нові обмеження для Білорусі

Європейський Союз запропонував новий раунд широкомасштабних санкцій проти Білорусі за її роль у підтримці вторгнення Росії до України, згідно з документами, з якими ознайомився Bloomberg. Окрім цього, блок працює над десятим пакетом санкцій щодо РФ, обмеженням цін на російські нафтопродукти і має намір затвердити їх до того, як 5 лютого набуде чинності ембарго.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Запропоновані проти Білорусі заходи схожі до багатьох пакетів санкцій, раніше введених ЄС щодо Росії, зокрема й обмеження щодо ключових технологій та енергетичного сектору країни.
  • Росія використовувала Білорусь як плацдарм для нападу на Україну в лютому минулого року, і російські війська та техніка, як і раніше, знаходяться в країні. Росія також обстріляла Україну ракетами, випущеними з Білорусі, а сили двох країн регулярно проводять спільні навчання.
  • Запропоновані заходи включають заборону на експорт товарів і технологій подвійного призначення, що використовуються у військових цілях та здатні підвищити промисловий потенціал країни.
  • Також передбачені санкції на нафту, вугілля, сталеву продукцію та золото, а ще – торгові обмеження на предмети розкоші, інвестиції та надання певних послуг.
  • Окрім цього, блок може запровадити заходи, які вдарять по авіаційному та енергетичному секторам країни, а також ключовим джерелам доходів.
  • За аналогією із санкціями, запровадженими щодо Росії, пропозиції включають пільги для ліків, сільськогосподарської та харчової продукції. Закон також дозволить ЄС переслідувати будь-кого, хто допомагає обійти санкції, накладені на білоруських фізичних і юридичних осіб.

Контекст

У грудні Рада Європейського Союзу затвердила девʼятий за рахунком пакет санкцій проти Росії через розвʼязану війну проти України. Він запроваджує нові заходи експортного контролю та обмеження на товари і технології подвійного призначення. Також санкції торкнулися товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки. Санкції введено проти 168 російських компаній, повʼязаних із військово-промисловим комплексом.

Перед цим держави Європейського Союзу підтримали запровадження додаткових санкцій проти Ірану у звʼязку з поставками військових безпілотників до Росії, а також жорстоким придушенням Тегераном протестів у країні. Зокрема, ЄС запровадив обмежувальні заходи щодо чотирьох фізичних та чотирьох юридичних осіб у звʼязку з поставками Тегераном безпілотників до Росії.

10 січня президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Єропейський Союз виступить із новими санкціями для Білорусі, реагуючи на її роль у війні, яку Росія розпочала проти України. Також блок і надалі чинитиме санкційний тиск на РФ та Іран.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні