Країни ЄС підтримали нові санкції проти Ірану через військову допомогу Росії /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Країни ЄС підтримали нові санкції проти Ірану через військову допомогу Росії

Getty Images

Держави Європейського Союзу підтримали запровадження додаткових санкцій проти Ірану у звʼязку з поставками військових безпілотників до Росії, а також жорстоким придушенням Тегераном протестів у країні, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • ЄС запровадив обмежувальні заходи щодо чотирьох фізичних та чотирьох юридичних осіб у звʼязку з поставками Тегераном безпілотників до Росії, йдеться в заяві Європейської ради. 
  • Згідно з документом ЄС, у фокусі були іранські компанії, які займаються дослідженнями, проєктуванням та виробництвом частин безпілотників, які використовуються в Україні, а також високопосадовці, відповідальні за експорт систем або навчання роботі з ними російських сил.
  • Відповідно до заяви Євроради, блок також запровадив заходи щодо 20 осіб та однієї організації у звʼязку із придушенням протестів.
  • Міністри закордонних справ ЄС підписали нові обмеження на зустрічі в Брюсселі у понеділок. Хоча ці заходи вже були запропоновані минулого тижня, нові санкції йдуть на додачу до низки санкцій, які ЄС запровадив щодо Ірану раніше.
  • Військова підтримка Тегерана може продовжувати зростати. Росія намагається отримати більше озброєнь, у тому числі сотні балістичних ракет, у той час як Москва, найімовірніше, запропонує Ірану безпрецедентний рівень військової та технічної підтримки, заявило в суботу міністерство оборони Великої Британії.

Контекст

Тегеран заперечує постачання безпілотників Москві, а Росія заперечує, що її сили використовували іранські безпілотники для нападу на Україну. Проте, за інформацією ЗМІ, Іран уже пообіцяв надати Росії ракети «земля-земля» на додачу до більшої кількості дронів-камікадзе.

Раніше МЗС України закликало Іран припинити воєнну допомогу РФ. 18 жовтня голова МЗС Дмитро Кулеба вніс президенту Володимиру Зеленському подання про розрив дипломатичних відносин з Іраном.

Ціна збиття безпілотників-камікадзе, які атакують міста України, значно перевищує суми, які Росія платить за закупівлю та запуск дешевої технології іранського виробництва. Відбиття атак коштувало Україні понад $28 млн.

Нещодавно РФ відновила атаки на Україну за допомогою дронів, 6 грудня українські війська збили 14 ударних дронів типу Shahed-136, один БпЛА «Орлан-10» та ще два ворожі безпілотники.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні