Категорія
Новини
Дата

Нові списки і обмеження для дипломатів, але без заборон на імпорт. Politico дізналася деталі нового пакету санкцій ЄС проти РФ

Минулими вихідними представники країн-членів Євросоюзу обговорювали наступний, 13-й за рахунком, пакет санкцій проти Росії, пише Politico. У ньому блок може обмежити пересування російських дипломатів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • 27 країн ЄС мають намір ввести нові санкції проти Росії до другої річниці вторгнення РФ, 24 лютого. На вихідні країн-членів зібралися, щоб обговорити свої побажання щодо 13-го пакету санкцій.
  • Два дипломати ЄС заявили, що пакет в основному включатиме нові списки та заборонить більшій кількості компаній експортувати товари подвійного призначення та бойову продукцію. Один із них сказав, що загальний зміст полягає в тому, що «терміни надто короткі для чогось більшого», додавши, що краще вчасно довести пакет до кінця і наголосити на недавніх заходах, які ЄС уже вжив для підтримки України.
  • Більшість дипломатів зменшила очікування, заявивши, що це буде в основному «символічний» пакет.
  • У списку побажань деяких країн-членів була повна заборона на алюмінієву продукцію з РФ. Однак заборона може бути надто амбітною, враховуючи, що на підписання угоди залишилося лише три тижні. Алюміній має вирішальне значення для таких широких секторів, як упаковка, будівництво та авіація, тому забороні активно протистоятимуть.
  • Ще одна ідея, яка висувається, полягає в тому, щоб обмежити поїздки російських дипломатів країною, де вони акредитовані, а не всією Шенгенською зоною, сказав один з дипломатів ЄС. Ця пропозиція є давнім проханням Чехії, яка минулого року наполягала на припиненні свободи пересування російських дипломатів.
  • За даними Reuters, Європейська комісія не додаватиме жодних нових заборон на імпорт у наступний пакет санкцій щодо Росії. Комісія запропонує пакет, який, як вона сподівається, викличе мінімальні дебати серед держав-членів, тому його буде ухвалено швидко.
  • «Будуть сотні… юридичних та фізичних осіб. Жодних гучних імен (компаній)», – сказав один із дипломатів.
  • Джерела додали, що після ухвалення 13-го пакету санкцій Комісія швидко запропонує 14-й пакет заходів, який може містити деякі нові заборони на імпорт.

Контекст

18 грудня Європейська рада прийняла 12-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів через агресивну війну Росії проти України.

У січні Європейський союз розпочав обговорення нового пакета санкцій, який він має затвердити до 24 лютого. Потенційні заходи можуть включати додаткові списки, додаткові торговельні обмеження та припинення подальшої здатності Москви обходити санкції блоку як через треті країни, так і через компанії в ЄС.

ЄС уже ввів чимало заборон, наприклад, для морського імпорту російської нафти і, зовсім недавно, на алмази. Брюссель вважає, що мало що залишилося, у чому країни ЄС могли б дійти одностайної згоди, а санкції щодо російського ядерного палива та скрапленого природного газу поки що вважаються такими, що не обговорюються.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні