Постачання російського СПГ до Європи торік знизилися, але все ж становлять майже 20 млрд кубометрів – FT /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Постачання російського СПГ до Європи торік знизилися, але все ж становлять майже 20 млрд кубометрів – FT

Getty Images

Імпорт російського скрапленого природного газу в ЄС минулого року трохи знизився після різкого зростання на 30% у 2022 році, пише Financial Times. За даними Лондонської фондової біржі, у 2022-му імпорт СПГ до ЄС становив 20,5 млрд кубометрів, минулого року він знизився на 3,4%, до 19,8 млрд кубометрів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Політики в Брюсселі працюють над завершенням розробки закону, який дозволить країнам-членам ЄС повністю заборонити імпорт російського газу трубопроводом, а також СПГ.
Постачання російського СПГ до Європи торік знизилися, але все ж становлять майже 20 млрд кубометрів – FT /Фото 1

Інфографіка: Financial Times

  • Деякі трейдери, аналітики та чиновники ЄС вважають, що закон може забезпечити поступове скорочення постачання газу до нуля порівняно з майже половиною постачань ЄС до війни без великого впливу на європейський газовий ринок.
  • Використання Кремлем трубопровідного газу в Європі як зброї напередодні та в перші місяці після вторгнення у лютому 2022 року в Україну спонукало столиці ЄС шукати альтернативи. Зростання попиту на СПГ у блоці було в основному покрито США, але, за іронією долі, це також призвело до стрибка імпорту газу, що поставляється з Росії, яка залишається однією з найбільших країн-виробників.
  • За даними S&P Global Commodity Insights, минулого року на частку російського СПГ та залишків російського трубопровідного газу припало лише 13% від загальних поставок блоку порівняно з 40% у 2021-му.
  • За словами чиновників ЄС, правила мають надати компаніям ЄС основу для розірвання контрактів із російськими постачальниками газу без виплати великої компенсації.

Контекст

Європейський Союз прагне надати державам-членам можливість ефективно заборонити постачання російського СПГ без запровадження нових енергетичних санкцій. Міністри енергетики блоку схвалили пропозицію, яка дозволить урядам тимчасово заборонити російським експортерам резервувати потужності інфраструктури, необхідні для постачання.

Наразі ЄС не запровадив ембарго на російський СПГ. Європейські трейдери не відчувають себе зобовʼязаними обмежувати свою купівлю в Росії.

За даними Центру досліджень у галузі енергетики та чистого повітря (CREA), з моменту початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну і станом на середину літа 2023 року виручка Москви від продажу енергоносіїв в усьому світі становить €413 млрд, з яких €277 млрд – від продажу нафти, €101 млрд – газу та €35 млрд – вугілля. 

З них ЄС заплатив країні-агресору €162 млрд: €95 млрд – за нафту, €64 млрд – за газ і €3 млрд – за вугілля.

За даними FT, понад одна пʼята всього російського скрапленого природного газу (СПГ), що надходить до Європи, переправляється в інші частини світу. Це збільшує доходи Москви, попри зусилля ЄС їх обмежити.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні