Категорія
Новини
Дата

Євробачення-2023 не проводитимуть в Україні через війну

2 хв читання

Організатори конкурсу «Євробачення» вирішили, що пісенний конкурс у 2023 році відбудеться не в Україні. Вони звернулися до Великої Британії, щоб обговорити можливість проведення конкурсу там, бо представник цієї країни посів друге місце. Про це йдеться в заяві EBU.

Ключові факти

  • Рішення обґрунтували тим, що за поточних обставин не може гарантуватися безпека та робота телерадіостанцій, необхідних для проведення й організації конкурсу.
  • «EBU хотів би подякувати UA.Суспільне за їхню щиру співпрацю та відданість вивченню всіх сценаріїв протягом кількох тижнів після перемоги Kalush Orchestraʼs 14 травня в Турині та поділитися своїм сумом та розчаруванням з приводу того, що конкурс наступного року не може бути проведений в Україні… В результаті цього рішення, відповідно до правил і для забезпечення безперервності заходу, EBU тепер почне переговори з ВВС, що посіли друге місце цього року, про потенційне проведення конкурсу Євробачення-2023 року в Сполученому Королівстві», – йдеться у заяві.
  • В EBU додали, що хотіли б, щоб перемога України позначилася на конкурсі наступного року: «Це буде для нас пріоритетом у наших обговореннях із можливими господарями».
  • Доповнення: очільник Міністерства культури Олександр Ткаченко заявив, що Україна вимагатиме додаткових перемовин щодо проведення Євробачення-2023. «Україна не згодна з характером прийняття такого рішення – коли нас поставили перед фактом без обговорень можливостей інших варіантів. Та вважає, що має всі підстави на проведення подальших перемовин та знаходження спільного рішення, яке буде задовольняти всі сторони. Ми чесно виграли Євробачення — 2022 та виконали наразі всі умови в зазначені терміни щодо процесу погодження його проведення в Україні — надали відповіді та гарантії по безпекових нормах та можливі місця проведення конкурсу», — написав Ткаченко у Фейсбуці.

Контекст

Гурт Kalush Orchestra з піснею Stefania зайняв перше місце на 66-му конкурсі «Євробачення». Загальна сума балів – 631. Друге місце посів представник Великої Британії Сем Райдер із піснею Space man, у фіналі він набрав 466 балів.

Під час виступу Kalush Orchestra закликали допомогти Україні та врятувати Маріуполь та «Азовсталь». «Я прошу всіх вас: будь ласка, допоможіть українському Маріуполю, допоможіть «Азовсталі» прямо зараз», — сказав лідер гурту Олег Псюк.

Президент України Володимир Зеленський відреагував на перемогу українського гурту Kalush Orchestra у Євробаченні-2022. Він написав у Фейсбуці: «Наша мужність вражає світ, наша музика підкорює Європу! Наступного року Україна прийматиме «Євробачення»! Дякую за перемогу Kalush Orchestra та всім, хто віддав за нас свої голоси! Впевнений, що не за горами наш переможний акорд у битві з ворогом. Втретє у своїй історії. І вірю – не востаннє. Ми зробимо все, щоб одного разу учасників та гостей «Євробачення» приймав український Маріуполь. Вільний, мирний, відбудований!»

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко запевнив, що уряд зробить усе можливе, аби конкурс відбувся саме в Україні. Ткаченко переконаний, що іншого варіанту й бути не може.

13 червня в Україні вже почали готуватися до проведення конкурсу, повідомив заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко. Організатори обрали кілька локацій для проведення конкурсу, які зможуть забезпечити зручну логістику й безпеку, повідомляв Тимошенко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні