Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн /Christophe Licoppe/audiovisual.ec.europa.eu
Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія офіційно запропонувала Україні пакет підтримки на €18 млрд на наступний рік

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн Фото Christophe Licoppe/audiovisual.ec.europa.eu

Європейська комісія офіційно запропонувала пакет підтримки для України у розмірі до €18 млрд на 2023 рік, йдеться в повідомленні на сайті комісії. Допомогу буде надано у формі кредитів через інструмент «Макрофінансова допомога+» (MFA+).

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Фінансова допомога, що складатиме в середньому €1,5 млрд на місяць, допоможе покрити значну частину короткострокових потреб України у фінансуванні на 2023 рік, які українська влада та Міжнародний валютний фонд оцінюють у €3-4 млрд на місяць, йдеться в заяві Єврокомісії.
  • Інструмент MFA+ пропонує високу гнучкість та дуже сприятливі умови для України, враховуючи поточну ситуацію в країні, заявляють в Єврокомісії. Кошти будуть надані у вигляді «дуже пільгових кредитів», які будуть погашені протягом максимум 35 років, починаючи з 2033 року. 
  • Для впровадження пакета Єврокомісія висуває три законодавчі пропозиції. Вони мають бути схвалені Європейським парламентом та державами-членами ЄС у Раді ЄС.
  • Єврокомісар Йоханнес Ган на брифінгу зазначив, що пакет у такому форматі дуже важливий для України, оскільки дасть впевненість щодо доступних коштів та спонукатиме інших міжнародних донорів до схожих рішень. 
  • Як пише ЄП, посадовців Єврокомісії на брифінгу запитували про план дій на випадок, якщо Угорщина заблокує це рішення, та чи теоретично можливо, що задля схвалення пакета підуть на якісь виняткові кроки. 
  • Єврокомісія працюватиме з державами-членами, зокрема з Угорщиною, щоб забезпечити необхідну одностайність для схвалення пакета допомоги Україні, заявив віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.
  • Премʼєр-міністр Денис Шмигаль заявив, що кошти від ЄС допоможуть покрити значну частину дефіциту бюджету, який складе $38 млрд. Він очікує на позитивне рішення Європарламенту та Ради ЄС.

Контекст

21 жовтня лідери країн ЄС погодили виділення Україні наступного року регулярної щомісячної допомоги в обсязі €1,5 млрд та доручили міністрам фінансів розробити механізм для виплати цих коштів.

Водночас Угорщина вже заявила, що заблокує ініціативу Єврокомісії щодо макрофіну для України на €18 млрд. Напередодні міністр фінансів країни Міхай Варга сказав своїм колегам на зустрічі в Брюсселі, що не підтримає такий варіант, який потребує одностайного погодження урядами всіх 27 країн-членів ЄС. 

Також на початку тижня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна не підтримає план довгострокової фінансової підтримки України.

Водночас Конгрес США може до січня ухвалити законопроєкт про виділення Україні до $50 млрд допомоги. Президент Джо Байден вважає, що зобов’язання США щодо підтримки України можуть похитнутися, якщо республіканці знову візьмуть контроль над Палатою представників.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії Україна отримала від міжнародних донорів майже $22 млрд фінансової допомоги. Ця сума могла бути майже вдвічі більшою, з огляду на заяви найбільших донорів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні