Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія рекомендуватиме надати Україні й Молдові статусу кандидатів – Bloomberg

Європейська комісія планує рекомендувати надати Україні й Молдові статус кандидатів на вступ до ЄС. Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела, знайомі з перебігом обговорення.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами людей, знайомих із цим питанням, виконавчий орган ЄС має оприлюднити свій висновок 17 червня та висуне умови, які країни мають виконати в майбутньому щодо верховенства права, правосуддя та боротьби з корупцією.
  • Очікується, що комісія також рекомендує надати Грузії статус кандидата, якщо вона виконає певні умови. 
  • Як пише видання, досягнення було б значущим для трьох країн, зокрема для України, оскільки вона шукає моральної підтримки у відсічі російської агресії. Але, за словами одного зі співрозмовників, у Грузії може бути важкий шлях.

Контекст

Остаточне рішення про надання статусу мають затвердити всі 27 держав-членів. Сама процедура членства – це процес, який включає складний набір кроків та умов, які зазвичай можуть тривати понад 10 років. Хорватія була останньою країною, яка приєдналася до блоку. Процес подачі заявки тривав 10 років, перш ніж її було офіційно прийнято в 2013 році.

Президент України Володимир Зеленський офіційно подав заявку на вступ до ЄС наприкінці лютого. Президент Комісії Урсула фон дер Ляєн передала президенту України анкету про членство.

Президент Франції Емануель Макрон оголосив, що Франція, Німеччина, Італія та Румунія підтримують «негайне» надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу. «Усі четверо ми підтримуємо негайний статус кандидата для України на вступ до ЄС», – заявив Макрон, додавши, що надання офіційного статусу супроводжуватиметься «дорожньою картою» необхідних реформ та дій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні