Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія запропонувала повністю призупинити угоду про спрощення візового режиму з Росією

Європейська комісія офіційно запропонувала повністю призупинити дію угоди про спрощення візового режиму між ЄС та Росією. Вона діяла з 2007 року, пише «Європейська правда».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Пропозиція призупинити дію угоди покладе край усім спрощенням для громадян Росії, які звертаються за короткостроковою візою до Шенгенської зони. Замість цього будуть застосовуватися загальні правила Візового кодексу.
  • Це означатиме, що візовий збір зросте з €35 до €80 для всіх заявників.
  • Також буде збільшений час розгляду: стандартний кінцевий термін прийняття консульствами рішення щодо візових заявок збільшиться з 10 до 15 днів. Цей період може бути продовжений максимум до 45 днів в окремих випадках, коли необхідний додатковий розгляд заявки.
  • Окрім цього заявники більше не матимуть легкого доступу до віз, дійсних для багаторазових в’їздів до Шенгенської зони.
  • Росіяни зіткнуться із довшим переліком підтверджуючих документів: заявники повинні будуть надати повний перелік підтверджуючих документів під час подання заяви на отримання візи.
  • Єврокомісар з внутрішніх справ Ілва Йоханссон у вівтором зазначила, що «російські громадяни не повинні мати легкий доступ до ЄС», пише Bloomberg.
  • «Найближчим часом ми розробимо додаткові інструкції, щоб забезпечити посилений контроль за заявами на отримання візи та перетином кордону російськими громадянами, не відриваючи себе від російських дисидентів та громадянського суспільства», – сказала вона.
  • Ввечері у вівторок та середу, 7 вересня, у Литві зустрінуться міністри Балтійських та Північних країн і, як очікується, обговорять можливу угоду між сусідами РФ щодо обмеження вʼїзду росіян на наземних переходах.
  • «У найближчі тиждень або 10 днів ви отримаєте від нас звістку про заходи», – заявив у пʼятницю міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс.
  • За даними прикордонного агентства ЄС Frontex, близько 1 млн громадян Росії легально вʼїхали до ЄС з того часу, як Росія вторглася в Україну, причому приблизно дві третини вʼїхали через кордони Естонії чи Фінляндії. 
  • Щойно росіяни вʼїжджають до ЄС із шенгенською візою, вони можуть вільно подорожувати Європою.

Контекст

31 серпня у Празі міністри закордонних справ блоку політично підтримали зупинення дії угоди 2007 року, яка полегшувала видачу віз росіянам. 

Міністри зустрілися на тлі розбіжностей щодо заборони російських туристів у відповідь на вторгнення Росії до України, коли країни Балтії та Польща погрожували односторонніми діями, якщо ЄС не погодиться ввести заборону для російських туристів.

Лідери країн Балтії вже дали зрозуміти, що можуть наполягати на регіональній забороні видачі російських віз, якщо ЄС не дасть твердої реакції. Президент Литви Ґітанас Науседа відкинув думку про те, що вторгнення не повинно покладатися на російський народ. «Ми не виключаємо пошуку регіонального рішення, у якому були б задіяні країни Балтії, Польща і, можливо, Фінляндія», – заявив міністр після засідання парламентського комітету із закордонних справ.

Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявив минулого місяця, що якщо ЄС продовжить заборону на туристичні візи для росіян, «це не може залишитися без відповіді» з боку Росії, не уточнивши можливі кроки у відповідь.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні