Маск попереджає про загрозу, Ґейтс бачить можливості для боротьби з голодом. Підсумки засідання Сенату США щодо ШІ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Маск попереджає про загрозу, Ґейтс бачить можливості для боротьби з голодом. Підсумки засідання Сенату США щодо ШІ

Getty Images

Ілон Маск, Білл Ґейтс, Марк Цукерберг та інші технологічні лідери обговорили можливості й ризики штучного інтелекту в середу, 13 вересня, на закритій зустрічі з більш ніж 60 сенаторами США, які розглядають законопроєкт, що регулює цю технологію, пише The Wall Street Journal.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Під час зустрічі Маск попередив про те, що ШІ може загрожувати людству, водночас Ґейтс заявив, що технологія може допомогти вирішити проблему голоду у світі, повідомив сенатор Чак Шумер, який скликав сесію.
Getty Images

Білл Ґейтс Фото Getty Images

  • Також серед спікерів був засновник Facebook Марк Цукерберг, керівник Google Сундар Пічаї, представники Microsoft, Nvidia та IBM разом з лідерами профспілок, правозахисники й інші.
Getty Images

Сундар Пічаї та Марк Цукерберг Фото Getty Images

  • Під час засідання присутні погодилися, що уряду необхідно відіграти певну роль у регулюванні ШІ. Незважаючи на цей консенсус і обіцянку Шумера перейти до ухвалення законодавства протягом кількох місяців, зустріч також оголила спірні моменти.
  • Одне з обговорень було присвячене так званим системам ШІ з відкритим вихідним кодом, які доступні для скачування та модифікації. Трістан Харріс, голова некомерційного Центру гуманних технологій, стверджує, що зловмисники можуть скористатися системами ШІ з відкритим вихідним кодом, включаючи модель Llama 2, нещодавно випущену Meta Platforms. Цукерберг заявив, що відкритий вихідний код «демократизує доступ до інструментів, і це допомагає зрівняти правила гри та сприяє інноваціям для людей і бізнесу».
  • Ще одна точка напруженості була повʼязана з думкою про те, що ШІ є потенційною загрозою для певних професій.
  • Деякі керівники, які були присутні в залі, стверджували, що встановлення занадто великої кількості обмежень у системах ШІ ставить під загрозу лідерство США у цій технології.
  • Більшість технічних лідерів уникали камер. Ідучи, Маск сказав журналістам, що не вірить у те, що Конгрес готовий регулювати ШІ, додавши при цьому, що їм також є сенс вивчити це питання, перш ніж писати закон.
  • Шумер назвав зустріч у середу першою у серії, присвяченій розробці законодавства, спрямованого на швидке впровадження потужних інструментів ШІ.

Контекст

Випуск ChatGPT започаткував гонку серед технологічних компаній, таких як Google і Microsoft, за створення аналогічних технологій. У середині березня компанія OpenAI презентувала четверту версію мовної моделі ChatGPT.

Після цього понад 1000 технологічних лідерів і дослідників підписали відкритий лист із закликом ввести шестимісячний мораторій на розробку нових систем, оскільки технології ШІ становлять «серйозні ризики для суспільства та людства». За кілька днів 19 нинішніх і колишніх лідерів Асоціації з розвитку штучного інтелекту, академічного товариства з 40-річною історією, випустили власний лист із попередженням про ризики, повʼязані зі ШІ. 

350 технічних керівників і вчених, які займаються ШІ, забили на сполох щодо технології, наголосивши у спільній заяві, що вона є таким самим великим ризиком, як пандемія та ядерна війна. Серед підписантів заяви – Сем Альтман, гендиректор OpenAI.4

21 липня провідні компанії, що займаються ШІ, включаючи OpenAI, Alphabet та Meta Platforms, взяли на себе добровільні зобовʼязання у сфері безпеки ШІ. Цей процес, координований Білим домом, має стати важливим кроком на шляху до ефективного управління ШІ як у США, так і в усьому світі. До компаній також входять Anthropic, Inflection, Amazon.com та Microsoft, вони зобовʼязалися ретельно тестувати системи перед їхнім випуском.

Раніше у своїй колонці засновник Microsoft Білл Ґейтс писав, що ризики, які несе штучний інтелект, реальні, але з ними можна впоратися.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні