Категорія
Новини
Дата

Європейська рада підтримала створення механізму реєстрації збитків України, завданих Росією

Європейська рада підтримала створення міжнародного механізму для реєстрації збитків, завданих Росією під час військового вторгнення в Україну. Про це йдеться у висновках саміту лідерів ЄС, пише ЄП.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • ЄС залишається відданим підтримці відновлення та реконструкції України у координації з міжнародними партнерами, сказано у документі.
  • «У цьому контексті Європейська рада підтверджує повну підтримку ЄС створення міжнародного механізму для реєстрації збитків, завданих Росією», – йдеться у висновках.
  • В ЄС також пообіцяли активізувати роботу з використання заморожених та іммобілізованих активів Росії для відновлення України.
  • Лідери ЄС також погодилися продовжувати санкційний тиск на Росію, зокрема шляхом обмеження цін на нафту, аби покарати її за повномасштабне вторгнення в Україну.

Контекст

Світовий банк збільшив оцінку потреб України на відновлення та реконструкцію до $411 млрд. Ця цифра у 2,6 раза перевищує очікуваний ВВП України у 2022 році.

За оцінками СБ, Україна вже у 2023 році потребує $14 млрд для критичних і пріоритетних інвестицій у реконструкцію та відновлення. Для цього знадобиться $11 млрд додаткового фінансування понад те, що передбачено в бюджеті України на 2023 рік.

Загальна сума збитків, завдана інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення РФ, на лютий 2023 року сягнула $143,8 млрд. За оцінкою експертів проєкту KSE «Росія заплатить», продовжують зростати збитки таких сфер, як інфраструктура, освіта, енергетика, транспорт, торгівля та охорона здоров’я. 

В України наразі є понад 150 млрд грн, які ринок може освоїти для відновлення житла та критичної інфраструктури, повідомив в інтервʼю Forbes прем’єр-міністр Денис Шмигаль. У межах програми швидкого відновлення пріоритетними є відновлення енергомереж, розмінування, відбудова житла та критичної інфраструктури, а також програми підтримки бізнесу.

Станом на грудень 2022 року Україна за час повномасштабної війни з РФ отримала від міжнародних партнерів фінансової допомоги на $28 млрд. За перші два місяці цього року донори переказали Україні ще $6,3 млрд, повідомляв народний депутат Ярослав Железняк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні