Категорія
Новини
Дата

Європейська рада підтримала створення механізму реєстрації збитків України, завданих Росією

1 хв читання

Європейська рада підтримала створення міжнародного механізму для реєстрації збитків, завданих Росією під час військового вторгнення в Україну. Про це йдеться у висновках саміту лідерів ЄС, пише ЄП.

Ключові факти

  • ЄС залишається відданим підтримці відновлення та реконструкції України у координації з міжнародними партнерами, сказано у документі.
  • «У цьому контексті Європейська рада підтверджує повну підтримку ЄС створення міжнародного механізму для реєстрації збитків, завданих Росією», – йдеться у висновках.
  • В ЄС також пообіцяли активізувати роботу з використання заморожених та іммобілізованих активів Росії для відновлення України.
  • Лідери ЄС також погодилися продовжувати санкційний тиск на Росію, зокрема шляхом обмеження цін на нафту, аби покарати її за повномасштабне вторгнення в Україну.

Контекст

Світовий банк збільшив оцінку потреб України на відновлення та реконструкцію до $411 млрд. Ця цифра у 2,6 раза перевищує очікуваний ВВП України у 2022 році.

За оцінками СБ, Україна вже у 2023 році потребує $14 млрд для критичних і пріоритетних інвестицій у реконструкцію та відновлення. Для цього знадобиться $11 млрд додаткового фінансування понад те, що передбачено в бюджеті України на 2023 рік.

Загальна сума збитків, завдана інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення РФ, на лютий 2023 року сягнула $143,8 млрд. За оцінкою експертів проєкту KSE «Росія заплатить», продовжують зростати збитки таких сфер, як інфраструктура, освіта, енергетика, транспорт, торгівля та охорона здоров’я. 

В України наразі є понад 150 млрд грн, які ринок може освоїти для відновлення житла та критичної інфраструктури, повідомив в інтервʼю Forbes прем’єр-міністр Денис Шмигаль. У межах програми швидкого відновлення пріоритетними є відновлення енергомереж, розмінування, відбудова житла та критичної інфраструктури, а також програми підтримки бізнесу.

Станом на грудень 2022 року Україна за час повномасштабної війни з РФ отримала від міжнародних партнерів фінансової допомоги на $28 млрд. За перші два місяці цього року донори переказали Україні ще $6,3 млрд, повідомляв народний депутат Ярослав Железняк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні