ЄС не знайшов резерви російського Центробанку на €300 млрд, які хотіли спрямувати на відбудову України – Delfi /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС не знайшов резерви російського Центробанку на €300 млрд, які хотіли спрямувати на відбудову України – Delfi

Getty Images

Євросоюз не зміг виявити активи Центрального Банку РФ у розмірі €300 млрд, пише Delfi із посиланням на кілька джерел. Лідери країн Балтії, а також голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн пропонували використати ці кошти на відновлення України.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зазначається, що 21 лютого 54 члени Європарламенту направили лист голові Євроради Шарлю Мішелю та голові Єврокомісії, де міститься вимога створити єдиний реєстр заблокованих у ЄС коштів ЦБ РФ і російських олігархів із зазначенням розмірів та місцезнаходження цих коштів. Європарламентарі стверджують, що досі такого реєстру не існує, а також вимагають, щоб Єврокомісія спонукала країни-члени ЄС ділитися з нею інформацією про заарештовані російські гроші.
  • Підписанти листа вважають, що після збору необхідної інформації Єврорада та Єврокомісія мають виробити єдиний підхід до використання цих коштів на відновлення України і вважають особливо важливим, щоб ці кошти були використані саме у такий спосіб.
  • Водночас, як стало відомо Delfi з джерел у Брюсселі та Києві, обсяг резервів ЦБ РФ, знайдених у країнах ЄС, значно нижчий від суми в €300 млрд, яку озвучили невдовзі після початку вторгнення Росії в Україну 24 лютого минулого року. Високопоставлений представник Єврокомісії повідомив Delfi, що європейська фінансова влада, незважаючи на свої заяви про блокування €300 млрд, так і не виявила цих коштів. 
  • За його словами, оцінки обсягів зарубіжних активів Росії ґрунтуються виключно на оцінках самого російського ЦБ, зроблених до початку вторгнення в Україну. Співрозмовник Delfi заявив, що насправді сума заблокованих активів значно нижча. 
  • Джерело Delfi уточнило, що після блокування всіх операцій з російським ЦБ у лютому минулого року встановити місцезнаходження всіх російських резервів досі не вдалося. Частина російських активів може зберігатися в приватних банках, співробітництво яких із владою ЄС ще має бути забезпечене.

Контекст

ЄС та його союзники заморозили валютні резерви на сотні мільярдів доларів, розміщені на закордонних рахунках російського Центрального банку на початку війни. Згодом Москва заявила, що санкції заблокували близько $300 млрд із її валютних резервів. За останніми даними, 27 країн Євросоюзу повідомили про замороження близько €20,3 млрд ($22 млрд) російських активів, які перебувають під санкціями, при цьому Італія, Ірландія, Франція, Іспанія, Німеччина, Бельгія, Люксембург та Австрія повідомили про замороження більш ніж €1 млрд кожна. Згідно з документом виконавчої Європейської комісії, майже кожна країна ЄС заморозила активів на мільйони доларів. Греція та Мальта заморозили найменше російських активів – €212 000 та €147 000 відповідно.

Уряд Швейцарії заявив, що конфіскація заморожених російських активів і надання їх для відновлення України суперечитиме конституції. Проти цього кроку також виступають банки країни.

Вартість реконструкції та відновлення в Україні у вересні минулого року оцінювалася Україною, Брюсселем і Світовим банком майже у $350 млрд. Необхідна сума з того часу тільки збільшилася, оскільки щотижневі ракетні та безпілотні атаки Росії завдавали шкоди критично важливій цивільній інфраструктурі, такій як електростанції й житлові будинки.

3 січня премʼєрміністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд.

Енергетика, житло, розмінування, критична соціальна інфраструктура та допомога приватному бізнесу – пʼять пріоритетів екстреного відновлення України у 2023 році, на яке планується залучити $17 млрд.

Раніше Єврокомісія запропонувала перевести активи у фонд, де ними можна було б керувати задля отримання прибутку. Нині держави – члени ЄС мають законні повноваження тимчасово використати активи російського Центрального банку на суму не менше €33,8 млрд для оплати відновлення України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні