Категорія
Новини
Дата

В Україні досі відкриваються компанії зі зв’язками в РФ та Білорусі. YouControl від початку вторгнення виявив майже 40

В Україні виявили 39 новостворених компаній, у структурі власності яких є особи, пов’язані з Росією та Білоруссю, повідомляє YouControl із посиланням на аналітиків R&D центру. Більшість цих юридичних осіб реєструвалися протягом 2022 року та належать до благодійних організацій.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Серед вказаних новостворених компаній близько половини (19) оформлені у Києві, ще 14 організацій зареєстровані на Заході України, три – на Півдні і дві – на Сході країни. 
  • Більше 60% цих компаній (24) були зареєстровані у 2022 році. Зокрема, 14 юросіб з російськими або білоруськими співвласниками є благодійними організаціями із основним КВЕДом «надання іншої соціальної допомоги без забезпечення проживання». У більшості фірм співвласники-громадяни РФ та Білорусі мають українське місце реєстрації. Проте у семи компаніях громадяни Білорусі, згідно з ЄДР, зареєстровані в Білорусі та в одному випадку – в Туреччині.
В Україні досі відкриваються компанії зі зв’язками в РФ та Білорусі. YouControl від початку вторгнення виявив майже 40 /Фото 1

Інфографіка: YouControl

  • Водночас лише у 5% з 20 000 компаній, які вже мали російсько-білоруський слід, змінився склад бенефіціарів після початку вторгнення – йдеться про вихід зі структури власності представників РФ та Білорусі. 
  • Майже 50% з цих компаній зареєстровані у Києві, ще близько 6,5% розташовані у Київській області. Майже 27% працюють у торговій сфері, по 14% – у переробній промисловості та нерухомості.
  • YouControl наводить приклади змін бенефіціарів з Росії, зокрема, повідомляє про вихід співвласника мережі готелів Reikartz росіянина Юрія Васіна зі складу понад 20 українських компаній. Частина активів, що раніше належали йому, перейшли у власність громадянина Німеччини Юрія Харсона.  
  • Зазначається, що після квітня 2022 року зміни також торкнулися значної кількості компаній групи Mandarin Plaza Group, засновником якої є підприємець із російським громадянством Вагіф Алієв. Бенефіціаром 15 фірм замість Алієва стала Марина Вагіфіна Дорохіна. 
  • Мережа парфумерних магазинів Brocard також змінила власника. Замість громадянки Росії, співвласниці російської мережі магазинів «Летуаль» Тетяни Володіної, бенефіціаром значиться громадянин Франції Філіп Бенасен. 
  • Нещодавно президент Володимир Зеленський запровадив санкції проти компаній з орбіти власників «Альфа Груп» та Sense Bank, а наприкінці липня Sense Bank націоналізували.

 Контекст

У вересні 2022 року аналітики центру R&D YouControl повідомили про те, що майже 200 компаній – переможців тендерів на загальну суму понад 985 млн грн – мають звʼязки з Росією та Білоруссю. З березня до липня минулого року 191 українська компанія, що повʼязана з країнами-агресорами, виграла понад 1800 державних тендерів. 

Згідно із минулорічним дослідженням, близько 50% компаній, що мають ворожий слід та виграли в держтендерах за пів року, працюють у сфері роздрібної та оптової торгівлі різними товарами. Трохи більше 20% підприємств за КВЕДом – «переробна промисловість». Основними напрямами діяльності близько 10% підприємств є професійна, наукова і технічна діяльність.

За даними сервісу YouControl станом на лютий, юридичні звʼязки з Британськими Віргінськими островами (BVI) мають 1439 українських компаній. Серед них – компанії, дотичні до неформальної групи «Приват» Ігоря Коломойського та Генадія Боголюбова, підприємство Ріната Ахметова та Вадима Новинського в окупованому Донецьку, оператор київського ТРЦ «Гулівер», активи, повʼязані з великими українськими аграрними та фармкомпаніями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні