Категорія
Новини
Дата

В Україні досі відкриваються компанії зі зв’язками в РФ та Білорусі. YouControl від початку вторгнення виявив майже 40

2 хв читання

В Україні виявили 39 новостворених компаній, у структурі власності яких є особи, пов’язані з Росією та Білоруссю, повідомляє YouControl із посиланням на аналітиків R&D центру. Більшість цих юридичних осіб реєструвалися протягом 2022 року та належать до благодійних організацій.

Ключові факти

  • Серед вказаних новостворених компаній близько половини (19) оформлені у Києві, ще 14 організацій зареєстровані на Заході України, три – на Півдні і дві – на Сході країни. 
  • Більше 60% цих компаній (24) були зареєстровані у 2022 році. Зокрема, 14 юросіб з російськими або білоруськими співвласниками є благодійними організаціями із основним КВЕДом «надання іншої соціальної допомоги без забезпечення проживання». У більшості фірм співвласники-громадяни РФ та Білорусі мають українське місце реєстрації. Проте у семи компаніях громадяни Білорусі, згідно з ЄДР, зареєстровані в Білорусі та в одному випадку – в Туреччині.
В Україні досі відкриваються компанії зі зв’язками в РФ та Білорусі. YouControl від початку вторгнення виявив майже 40 /Фото 1

Інфографіка: YouControl

  • Водночас лише у 5% з 20 000 компаній, які вже мали російсько-білоруський слід, змінився склад бенефіціарів після початку вторгнення – йдеться про вихід зі структури власності представників РФ та Білорусі. 
  • Майже 50% з цих компаній зареєстровані у Києві, ще близько 6,5% розташовані у Київській області. Майже 27% працюють у торговій сфері, по 14% – у переробній промисловості та нерухомості.
  • YouControl наводить приклади змін бенефіціарів з Росії, зокрема, повідомляє про вихід співвласника мережі готелів Reikartz росіянина Юрія Васіна зі складу понад 20 українських компаній. Частина активів, що раніше належали йому, перейшли у власність громадянина Німеччини Юрія Харсона.  
  • Зазначається, що після квітня 2022 року зміни також торкнулися значної кількості компаній групи Mandarin Plaza Group, засновником якої є підприємець із російським громадянством Вагіф Алієв. Бенефіціаром 15 фірм замість Алієва стала Марина Вагіфіна Дорохіна. 
  • Мережа парфумерних магазинів Brocard також змінила власника. Замість громадянки Росії, співвласниці російської мережі магазинів «Летуаль» Тетяни Володіної, бенефіціаром значиться громадянин Франції Філіп Бенасен. 
  • Нещодавно президент Володимир Зеленський запровадив санкції проти компаній з орбіти власників «Альфа Груп» та Sense Bank, а наприкінці липня Sense Bank націоналізували.

 Контекст

У вересні 2022 року аналітики центру R&D YouControl повідомили про те, що майже 200 компаній – переможців тендерів на загальну суму понад 985 млн грн – мають звʼязки з Росією та Білоруссю. З березня до липня минулого року 191 українська компанія, що повʼязана з країнами-агресорами, виграла понад 1800 державних тендерів. 

Згідно із минулорічним дослідженням, близько 50% компаній, що мають ворожий слід та виграли в держтендерах за пів року, працюють у сфері роздрібної та оптової торгівлі різними товарами. Трохи більше 20% підприємств за КВЕДом – «переробна промисловість». Основними напрямами діяльності близько 10% підприємств є професійна, наукова і технічна діяльність.

За даними сервісу YouControl станом на лютий, юридичні звʼязки з Британськими Віргінськими островами (BVI) мають 1439 українських компаній. Серед них – компанії, дотичні до неформальної групи «Приват» Ігоря Коломойського та Генадія Боголюбова, підприємство Ріната Ахметова та Вадима Новинського в окупованому Донецьку, оператор київського ТРЦ «Гулівер», активи, повʼязані з великими українськими аграрними та фармкомпаніями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні