Категорія
Новини
Дата

Європейські країни виділять щонайменше €375 млрд на подолання енергетичної кризи

У Європі домогосподарства отримають принаймні €375 млрд ($372 млрд) у вигляді державної допомоги, щоб зменшити рахунки за комунальні послуги цієї зими, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За даними консалтингової компанії VaasaETT, у серпні середня ціна, запропонована побутовим споживачам у найбільших європейських країнах, була на 67% вищою, ніж торік, на електроенергію і на 114% вищою на газ.
  • Загальний рахунок для європейських урядів наближається до €379 млрд, за даними аналітичного центру Bruegel, і він, ймовірно, зростатиме.
  • У Великій Британії взимку рахунки зростуть приблизно на 178%. Уряд виплатить 400 фунтів стерлінгів ($461) на оплату рахунків домогосподарств і обіцяє велику підтримку найбіднішим верствам населення.
  • У Німеччині рахунки домогосподарств в серпні зросли в середньому на 185% порівняно з показниками минулого року. Уряд пропонує допомогу у розмірі €95 млрд.
  • Уряд Франції заморожує та обмежує зростання цін на електроенергію для будинків, які переважно використовують електрику, а не газ для опалення.
  • В Італії ціни на електроенергію зросли на 91% та на газ на 71%, порівняно з даними попереднього року.
  • У Нідерландах уряд планує збільшити мінімальну заробітну плату на 10%, зменшити податки на енергію, ввести цільові субсидії домогосподарствам із низькими доходами, а також запровадити податок на непередбачуваний прибуток для компаній, що видобувають викопне паливо.
  • Швеція пообіцяла виділити $6 млрд допомоги тим, хто найбільше постраждав від зростання видатків. Уряд закликає споживати менше енергії. Країна також надала комунальним підприємствам кредитні гарантії на 250 млрд крон ($23 млрд).
  • Данія почала виділяти 6000 крон незаможним громадянам, які залежать від природного газу.
  • Польський уряд затвердив 3000 злотих ($629) на сімʼю, щоб помʼякшити вплив здорожчання вугілля, яке переважає в опаленні будинків.
  • Уряд Греції покриє 94% росту рахунків для більшості домогосподарств, а найбідніші матимуть майже 100%-ву підтримку. Ці субсидії становлять €1,9 млрд.
  • В Ірландії держпідтримка включає кредитування витрат на електроенергію та зниження ПДВ за рахунками до 9% із 13,5%. Країна розглядає можливість запровадження податку на непередбачені витрати для енергетичних компаній.
  • Австрійські домогосподарства та компанії отримають не менше €6 млрд цього року та наступного року у вигляді допомоги, а до 2026-го буде додано €22 млрд допомоги у вигляді зниження податків. Уряд обмежить ціни на електроенергію для домашніх господарств до 80% минулорічного середнього споживання.
  • Уряд Чехії розглядає питання про введення податку на непередбачені витрати виробників і зосереджується на поглинанні найбільшої комунальної компанії CEZ AS, в якій вона вже має три чверті.

 Контекст

26 серпня стало відомо, що Європейський Союз вирішив скликати екстрену нараду міністрів енергетики, щоб обговорити загальноблокові рішення щодо стрибка цін на електроенергію.

29 серпня міністерка енергетики Бельгії Тінне ван дер Стретен заявила, що ЄС має обмежити ціну на газ та відокремити її від ціни на електроенергію через стрімке підвищення вартості енергоносіїв. Вранці 29 серпня орієнтовна ціна на електроенергію в Європі вперше перевищила €1000 ($993). 

Раніше повідомлялося, що європейські уряди вживають заходів щодо полегшення тягаря від кризи і виділили близько €280 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні