Категорія
Новини
Дата

Бельгія закликала ЄС обмежити ціну на газ та відокремити її від ціни на електроенергію

Міністр енергетики Бельгії Тінне ван дер Стретен заявила, що ЄС має обмежити ціну на газ та відокремити її від ціни на електроенергію через стрімке підвищення вартості енергоносіїв, пише BBC.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами міністра, необхідно «заморозити» ціни на газ, що значно подорожчав внаслідок скорочення Росією поставок у Європу.
  • «Наступні 5–10 зим будуть жахливими, якщо ми нічого не зробимо. Ми повинні працювати над заморожуванням цін на газ», – каже вона.
  • Міністр додала, що прив’язка цін на електроенергію до вартості газу є штучною і потребує реформування.
  • Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер також закликав Євросоюз відокремити ціни на електроенергію та газ.
  • «Ми маємо зупинити те божевілля, що відбувається зараз на енергетичних ринках. Ми не можемо дозволити Путіну щодня визначати європейську ціну на електроенергію», – заявив він.
  • За інформацією Bloomberg, вранці 29 серпня орієнтовна ціна на електроенергію у Європі вперше перевищила €1000 ($993). Зокрема, вартість електроенергії у Німеччині на 2023 рік зросла на 6,6% і торгувалася на рівні €1050 за мВт·год.
  • Еквівалентний французький контракт зріс вище за п’ятничний показник у €1000.

Контекст

14 червня «Газпром» повідомив, що прокачування газу «Північним потоком» скоротиться приблизно на 40% – до 100 млн куб. м на добу через технічні проблеми на станції «Портова». Компанія зупинила один із газоперекачувальних агрегатів. На КС може бути використано тільки три агрегати, пояснили в компанії.

Згодом «Газпром» зупинив другий агрегат на «Північному потоці». Прокачування газу впало на 60%. Причиною компанія називала закінчення терміну міжремонтного напрацювання до капітального ремонту. 

19 серпня стало відомо, що «Газпром» вирішив знову тимчасово зупинити прокачування газу через «Північний потік» на три дні з 31 серпня. Компанія пояснює це проведенням технічного обслуговування.

Вдень 22 серпня вартість газу досягла $3024 за 1000 кубометрів, таким чином біржові ціни на газ у Європі вперше з березня перевищили позначку в $3000. 

Трубопровід уже кілька тижнів працює з пропускною спроможністю всього 20%, і європейські політики наполягають на тому, що обмеження мають політичний характер.

26 серпня стало відомо, що Європейський Союз вирішив скликати екстрену нараду міністрів енергетики, щоб обговорити загальноблокові рішення щодо стрибка цін на електроенергію.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні