Категорія
Новини
Дата

У Німеччині ціни на електроенергію зросли до €800, у Франції сягнули €1000. ЄС скличе нараду через скрибок цін (оновлено)

Базова ціна на електроенергію в Європі у пʼятницю, 26 серпня, перевищила €800 за мВт·год. Це майже вдесятеро більше, ніж минулого року. У Франції вона вперше сягнула €1000, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ціни на електроенергію бʼють рекорди майже щодня, оскільки Росія обмежує постачання природного газу напередодні зимового опалювального періоду. Безпрецедентне зростання цін на енергію підживлює інфляцію та загрожує фінансам домогосподарств і підприємств усієї Європи.
  • Ціни на електроенергію в Німеччині на наступний рік зросли до €840 за мВт·год на European Energy Exchange AG, тобто на 50% – цього тижня. 
  • Еквівалентний французький контракт зріс на 13% до €1022.
  • У скандинавських країнах ціна на наступний рік підскочила на 11% до рекордних €277 за мВт·год.
  • Ціни також зросли після того, як комунальне підприємство Electricite de France SA оголосило, що низка його атомних електростанцій відновить роботу пізніше, ніж очікувалося. Ці агрегати будуть ключовим джерелом енергії цієї зими, тоді як природний газ залишається дефіцитним.
  • Європейський союз вирішив скликати екстрену нараду міністрів енергетики, щоб обговорити загальноблокові рішення щодо стрибка цін на електроенергію, пише Bloomberg.
  • «Премʼєр-міністр Петр Фіала заявив у пʼятницю, що Чеська Республіка, яка головує в Європейському союзі, скличе збори для обговорення «конкретних» заходів щодо подолання енергетичної кризи після погодження з головою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляйєн», – йдеться у матеріалі.
  • Європейські уряди почали робити рішучі кроки щодо обмеження використання енергії, наприклад, заборонивши зовнішнє освітлення будівель у Німеччині та знизивши температуру опалення всередині приміщень. 

Контекст

19 серпня стало відомо, що «Газпром» вирішив знову тимчасово зупинити прокачування газу через «Північний потік» на три дні з 31 серпня. Компанія пояснює це проведенням технічного обслуговування.

Трубопровід уже кілька тижнів працює з пропускною спроможністю лише 20%, і європейські політики наполягають на тому, що обмеження мають політичний характер.

Європейські ціни на природний газ продовжили зростання, оскільки знову зʼявилися побоювання щодо тривалої зупинки постачань трубопроводом «Північний потік» російським «Газпромом», що поставить економіку, яка вже зазнає труднощів, у ще складніше становище.

Вдень 22 серпня вартість газу досягла $3024 за тисячу кубометрів, таким чином біржові ціни на газ у Європі вперше з березня перевищили позначку в $3000. Тож ціни уже зросли на понад 19%.

22 серпня євро впав до паритету з доларом США, а європейські акції знизилися, оскільки різке зростання цін на енергоносії посилило побоювання, що великі економіки регіону прямують до рецесії. Євро впав на 0,4% – до $0,99, знову опустившись нижче порога в $1 після досягнення паритету з доларом США в липні вперше за два десятиліття.

Того ж дня базова ціна на електроенергію в Європі підскочила більш ніж на 25% і вперше в історії перевищила €700 за мВт·год.

26 серпня Британський регулятор у сфері енергетики (Ofgem) з 1 жовтня підвищив граничну ціну за електроенергію до рекордних 3549 фунтів стерлінгів ($4189). Очікується, що в січні ця сума стане ще вищою, оскільки Велика Британія конкурує з іншими країнами за постачання газу.

Нові граничні ціни зросли на 178% проти рівня минулої зими та на 80% – проти квітня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні