Категорія
Новини
Дата

Європейський центробанк готується до чергового підвищення ставок у жовтні

Європейський центральний банк може підвищити процентні ставки на 0,75 процентних пунктів наступного місяця перед подальшим підвищенням у грудні до рівня, який більше не стимулюватиме економічного зростання, заявили в середу кілька його представників, пише Financial Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми зробимо те, що маємо зробити, а саме продовжимо підвищувати процентні ставки на наступних кількох засіданнях», – заявила президент ЄЦБ Крістін Лагард, додавши, що «першою метою банку було підняти ставки до рівня «нейтральна ставка», яка не сприяла та не обмежувала зростання».
  • ЄЦБ підвищив ставку за депозитами на останніх двох засіданнях з мінус 0,5% до 0,75%, щоб упоратися з рекордною інфляцією в єврозоні. Але Лагард сказала, що цей рівень усе ще нижчий за нейтральну ставку, яка, за оцінками офіційних осіб, становить 1–2% у зоні єдиної європейської валюти.
  • Інші члени ради ЄЦБ заявили, що вона може підвищити ставки на 0,75 выдсоткових пункти на другому засіданні поспіль наступного місяця, після чого буде подальше підвищення до кінця року.
  • «Є підстави для ухвалення рішення про ще одне значне підвищення ставок, чи то 75 або 50 базисних пунктів, чи щось іще», – заявив голова фінського центрального банку Оллі Рен. Петер Кажимір, керуючий центральним банком Словаччини сказав: «75 базисних пунктів – дуже хороший варіант для збереження темпів посилення, але також необхідно дочекатися свіжих даних». Голова австрійського центрального банку Роберт Хольцманн також висловив підтримку зростання на 75 базисних пунктів.
  • Ціни на державні облігації єврозони різко впали цього тижня через очікування, що ЄЦБ може підняти ставку за депозитами понад 3% наступного року. Goldman Sachs прогнозує два послідовні підвищення ставок на 0,75 відсоткові пункти на останніх двох зустрічах цього року.
  • Але ціни на облігації зросли в середу, коли дохідність дворічних облігацій Німеччини, чутлива до відсоткових ставок, впала з 2% до 1,9% після виступу Лагард.
  • За словами президента ЄЦБ, головні завдання банку: не скорочувати зростання, не ставити людей на допомогу з безробіття, не створювати рецесію, стабільність цін. 
  • ЄЦБ визначає цінову стабільність як інфляцію на рівні 2%, але очікується, що зростання цін у зоні євро зросте до нового рекорду 9,7%, коли у пʼятницю буде опубліковано вересневі дані.

Контекст

Погодинна заробітна плата в єврозоні зросла на 4,1% у другому кварталі порівняно з минулим роком – це найсильніший стрибок щонайменше за десятиліття. Власне опитування споживачів, проведене центральним банком у липні, показало, що в середньому вони очікували, що інфляція становитиме 7% за рік, порівняно з 5% у лютому.

Востаннє ЄЦБ підвищував ключові ставки в липні. Тоді вони зросли одразу на 50 базисних пунктів, вперше з 2011 року. 

Економічні перспективи єврозони наразі дуже невизначені на тлі енергетичної кризи

На початку вересня Європейський центральний банк підвищив базову відсоткову ставку за кредитами на рекордні 75 базисних пунктів – до 1,25%. Рішення про підвищення ставок у ЄЦБ пояснили боротьбою з інфляцією, яка у серпні досягла досягла 9,1%. Це більш ніж у чотири рази перевищує цільовий показник регулятора у 2%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні