Категорія
Новини
Дата

Європі вдається диверсифікувати імпорт нафти, частка Росії падає – Bloomberg

Європі вдається диверсифікувати закупівлю нафти перед майбутніми санкціями проти Росії, пише Bloomberg. У вересні імпорт нафти зріс, а частка імпорту з РФ знизилася на третину проти вересня минулого року.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За даними Vortexa Ltd, імпорт сирої нафти й конденсату до Європи, за винятком Туреччини, зріс у вересні до 8,46 млн барелів на день, що є найвищим місячним обсягом із січня 2020 року. 
  • Росія залишається головним постачальником нафти до Європи, але її частка знизилась до 21% з 34% у середньому за 2021 рік.
  • У вересні Європа імпортувала близько 1,78 млн барелів на день російської сирої нафти, порівнюючи з 1,69 млн барелів у попередньому місяці, коли поставки впали до мінімуму з початку 2016 року. 
  • Водночас імпорт неросійської сирої нафти в Європу цього року зріс до максимального рівня з 2016 року.
  • Найпомітніше зростають постачання з Африки. Наразі вони становлять 37% від загальних обсягів імпорту. Найсильніше зростає частка Лівії, а поставки з Близького Сходу були найвищими з травня 2019 року. 
Імпорт нафти в Європу

Імпорт нафти в Європу зростає, частка Росії падає

Контекст

У серпні виторг Росії від енергоносіїв знизився до найнижчого рівня більш ніж за рік, оскільки санкції Заходу через вторгнення в Україну спонукали РФ продавати нафту зі знижкою та зменшувати потоки газу до Європи.

Росія втратила три пʼятих своїх морських продажів нафти в Європі після того, як ввела війська в Україну в лютому. За даними Bloomberg, РФ практично повністю втратить цей ринок за вісім тижнів, а останні санкції сильно ускладнять перенаправлення потоків в інші країни.

За чотири тижні по 7 жовтня поставки нафти в Європу становили в середньому 630 000 барелів на день, що менше, ніж 1,62 млн до вторгнення.

Танкери, що перевозять російську нафту, тепер змушені витрачати в 10 разів більше часу на доставку кожного вантажу в Індію, ніж раніше на доставку вантажу в Польщу.

5 жовтня посли країн ЄС затвердили новий пакет санкцій проти Росії за анексію територій України. Зокрема, в ньому є нові обмеження на імпорт нафти з РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні