Категорія
Новини
Дата

Країни ЄС досягли згоди щодо нових обмежень для Росії. Подробиці восьмого пакету санкцій

Країни Європейського Союзу домовилися щодо восьмого пакета санкцій проти Росії, повідомила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. У пакеті є обмеження цін на нафту.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

Що ви дізнаєтесь: Правила розвитку бізнесу в умовах абсолютної невизначеності; Як отримати в клієнти й співпрацювати з Міноборони – найбільшим замовником у країні; Як «воєнні» інновації можуть допомогти вашому бізнесу; 2023-й у цифрах від Мінфіну й НБУ.

Квитки на конференцію за посиланням

20 спікерів: Олексій Резніков, Сергій Марченко, Михайло Федоров, Олександр Конотопський, Алекс Ліссітса, Сергій Ніколайчук, Юлія Бадрітдінова, Тарас Чмут та інші.

Коли: 6 жовтня, з 10:00 до 16:00

Ключові факти

  • «Я вітаю сьогоднішню згоду держав-членів щодо восьмого пакета санкцій. Ми діяли швидко й рішуче. Ми ніколи не приймемо ні фіктивні путінські референдуми, ні будь-яку анексію України. Ми сповнені рішучості продовжувати змушувати Кремль платити», — написала фон дер Ляєн.
  • Чеські представники, що головують нині в Раді ЄС, повідомили, що тепер запущено письмову процедуру ухвалення, а санкції набувають чинності після публікації в офіційному віснику ЄС.
  • Пакет санкцій передбачатиме заборону морського транспортування російської нафти до третіх країн за цінами, що перевищують верхню межу ціни на нафту, та заборону на повʼязані з цим послуги.
  • Також йдеться про розширення режиму санкцій на Херсон і Запоріжжя, нові критерії обходу санкцій і нові списки.
  • Пакет містить заборону надання ІТ, інженерних та юридичних послуг російським структурам, подальшу заборону на експорт технологій.
  • Окрім цього передбачена розширена заборона на імпорт з РФ товарів: металопродукції, деревної маси, паперу, машин і приладів, хімікатів, пластику, сигарет тощо.

Контекст

20 вересня стало відомо, що в Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 по 27 вересня.

США ніколи не визнають анексію Росією частини окупованих територій України та змусять Москву платити ціну, якщо вона спробує це здійснити, заявив напередодні радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. За його словами, «референдуми» не дадуть РФ переваги за столом переговорів з Україною.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ, про це він сказав у своєму зверненні до росіян. За словами міністра оборони Сергія Шойгу, Росія планує мобілізувати 300 000 резервістів. За даними ЗМІ, йдеться про 1 млн осіб.

Штати також заявили, що запровадять нові санкції проти Росії за фейкові референдуми та спроби анексії, пише Reuters, а керівництво Європейського Союзу запропонувало додаткові санкції.

Група держав-членів ЄС наполягає на посиленні санкцій проти Росії, у тому числі на виключенні більшої кількості банків із мережі обміну повідомленнями Swift та забороні на імпорт алмазів. Наразі блок розробляє восьмий пакет санкцій у звʼязку з війною в Україні. Країни, включаючи Польщу та країни Балтії, вимагають нових санкцій, які також будуть націлені на предмети розкоші та російські галузі інформаційних технологій, кібербезпеки та програмного забезпечення у відповідь на погрози президента РФ Володимира Путіна цього тижня.

Очікувалось, що восьмий пакет санкцій міститиме обмеження цін на російську нафту, додаткові списки осіб, які потрапили під санкції, та обмежувальні заходи, спрямовані на російські галузі інформаційних технологій, кібербезпеки та програмного забезпечення,

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні