Згідно з опублікованими в понеділок даними Мінфіну РФ, доходи Росії від нафти і газу, на які припадає більше третини національного бюджету, минулого місяця впали до 671,9 млрд руб. ($11,1 млрд), що є найнижчим показником з червня 2021 року. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Доходи Росії від нафти і газу впали до 14-місячного мінімуму через санкції

Згідно з опублікованими в понеділок даними Мінфіну РФ, доходи Росії від нафти і газу, на які припадає більше третини національного бюджету, минулого місяця впали до 671,9 млрд руб. ($11,1 млрд), що є найнижчим показником з червня 2021 року. Фото Getty Images

У серпні виторг Росії від енергоносіїв знизився до найнижчого рівня більш ніж за рік, оскільки санкції Заходу через вторгнення в Україну спонукали РФ продавати нафту зі знижкою та зменшувати потоки газу до Європи, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Відмова деяких колишніх покупців у Європі від російської нафти означає, що Москва змушена була продавати нафту з великою знижкою на азіатських ринках, що позбавляло її можливості користуватися всіма перевагами вищих цін. 
  • Хоча у серпні спотові ціни на газ у Європі були рекордно високими, збори за газ, які займають меншу частку у бюджеті, не змогли повністю компенсувати зниження доходів від нафти. 
  • Російський «Газпром» цього літа значно скоротив експорт газу до Європи, переклавши відповідальність за це на санкції Заходу.
  • Згідно з опублікованими в понеділок даними Мінфіну РФ, доходи Росії від нафти і газу, на які припадає більше третини національного бюджету, минулого місяця впали до 671,9 млрд руб. ($11,1 млрд), що є найнижчим показником з червня 2021 року. 
  • Це падіння майже на 13% порівняно із липнем і також зниження на 3,4% порівняно з минулим роком, хоч ціни на нафту марки Urals зросли майже на 10%.
  • За даними російського Мінфіну, місячне падіння доходів від нафти та газу в Росії у серпні повʼязане з правилами сплати податків. Російські виробники нафти зазвичай сплачують податок на прибуток за попередній квартал у квітні, липні, жовтні та січні. В результаті він дав додаткове збільшення до липневих нафтогазових доходів на 306,3 млрд руб., повідомляє РБК.

Контекст

Ще одного удару по Росії може бути завдано за допомогою цінової межі, яку країни «Великої сімки» планують встановити на російську нафту та нафтопродукти.

Офіційні особи країн G7, зокрема міністр фінансів США Джанет Єллен, заявляють, що безпрецедентний захід, який має розпочатися 5 грудня, знизить дохід, який Росія отримує за нафту, без скорочення її експорту світовим споживачам.

Компанія ClearView Energy Partners із Вашингтона заявила, що офіційні особи говорять про ціни на нафту в діапазоні від $40 до $60 за барель. На думку аналітиків, верхня межа цього діапазону відповідає історичним цінам на російську нафту, тоді як нижня – ближча до граничних витрат виробництва в Росії.

Президент РФ Володимир Путін пообіцяв припинити експорт до країн, які вводять таке обмеження, цінова межа може ще більше збільшити знижку для покупців російського палива, що залишилися.

Росія заробила €158 млрд доходу від експорту енергоносіїв за перші шість місяців війни, 54% цього обсягу імпортував ЄС на суму близько €85 млрд, ідеться у звіті фінського Центру досліджень енергетики та чистого повітря.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні