Категорія
Новини
Дата

FATF відмовилася вносити Росію до чорного списку країн, які фінансують тероризм

1 хв читання

Міжнародна група протидії відмиванню грошей (FATF) не розглядала питання про віднесення Росії до чорного чи сірого списку. Про це свідчить пресреліз групи за підсумками пленарного засідання 21-23 червня.

Ключові факти

  • Війна, яку Росія веде в Україні, продовжує суперечити принципам FATF щодо забезпечення безпеки, надійності та цілісності глобальної фінансової системи, йдеться в повідомленні. 
  • Зазначається, що рішення про призупинення членства Росії в організації продовжується. «FATF знову заявляє, що всі юрисдикції повинні виявляти пильність щодо поточних і виникаючих ризиків, що стосуються обходу заходів, прийнятих проти РФ з метою захисту міжнародної фінансової системи», – йдеться у повідомленні.
  • Водночас FATF розширила сірий список країн, додавши до нього Хорватію, Вʼєтнам і Камерун. Ці країни знаходитимуться під посиленим контролем FATF.
  • У чорному списку FATF, як і раніше – Північна Корея, Іран і М’янма.

Контекст

FATF – це асоціація 39 країн із протидії відмиванню брудних грошей і фінансуванню тероризму, до якої входять США, Німеччина, Китай, а також Росія. Асоціація здійснює оцінки відповідності національних систем цим стандартам. Її заснували в 1989 році, штаб-квартира знаходиться в місті Париж. Пленарне засідання FATF, під час якого приймаються рішення, проводиться тричі на рік.

На жовтневому пленарному засіданні, країни – члени FATF ухвалили рішення про подальшу ізоляцію РФ, заборонивши Росії надсилати представників до проєктних груп, а також керувати робочими групами.

24 лютого FATF безстроково призупинила членство РФ.

Офіційно питання про зміну статусу РФ не було у програмі засідання. Проте, на цьому наполягала Україна. Зокрема, міністр фінансів Сергій Марченко закликав FATF додати Росію до чорного списку країн високого ризику. За словами голови Мінфіну, РФ співпрацює з численними терористичними організаціями, включно з групою Вагнера.

Водночас за даними Bloomberg, РФ непублічно тиснула на уряди низки країн, включно з Індією, погрожуючи скасувати оборонні та енергетичні угоди, якщо вони не допоможуть заблокувати включення Росії до чорного списку FATF, що могло б перетворити її на токсичну державу у фінансовому світі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд