Категорія
Новини
Дата

FATF відмовилася вносити Росію до чорного списку країн, які фінансують тероризм

Міжнародна група протидії відмиванню грошей (FATF) не розглядала питання про віднесення Росії до чорного чи сірого списку. Про це свідчить пресреліз групи за підсумками пленарного засідання 21-23 червня.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Війна, яку Росія веде в Україні, продовжує суперечити принципам FATF щодо забезпечення безпеки, надійності та цілісності глобальної фінансової системи, йдеться в повідомленні. 
  • Зазначається, що рішення про призупинення членства Росії в організації продовжується. «FATF знову заявляє, що всі юрисдикції повинні виявляти пильність щодо поточних і виникаючих ризиків, що стосуються обходу заходів, прийнятих проти РФ з метою захисту міжнародної фінансової системи», – йдеться у повідомленні.
  • Водночас FATF розширила сірий список країн, додавши до нього Хорватію, Вʼєтнам і Камерун. Ці країни знаходитимуться під посиленим контролем FATF.
  • У чорному списку FATF, як і раніше – Північна Корея, Іран і М’янма.

Контекст

FATF – це асоціація 39 країн із протидії відмиванню брудних грошей і фінансуванню тероризму, до якої входять США, Німеччина, Китай, а також Росія. Асоціація здійснює оцінки відповідності національних систем цим стандартам. Її заснували в 1989 році, штаб-квартира знаходиться в місті Париж. Пленарне засідання FATF, під час якого приймаються рішення, проводиться тричі на рік.

На жовтневому пленарному засіданні, країни – члени FATF ухвалили рішення про подальшу ізоляцію РФ, заборонивши Росії надсилати представників до проєктних груп, а також керувати робочими групами.

24 лютого FATF безстроково призупинила членство РФ.

Офіційно питання про зміну статусу РФ не було у програмі засідання. Проте, на цьому наполягала Україна. Зокрема, міністр фінансів Сергій Марченко закликав FATF додати Росію до чорного списку країн високого ризику. За словами голови Мінфіну, РФ співпрацює з численними терористичними організаціями, включно з групою Вагнера.

Водночас за даними Bloomberg, РФ непублічно тиснула на уряди низки країн, включно з Індією, погрожуючи скасувати оборонні та енергетичні угоди, якщо вони не допоможуть заблокувати включення Росії до чорного списку FATF, що могло б перетворити її на токсичну державу у фінансовому світі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні