Категорія
Новини
Дата

FATF укотре відмовилася вносити Росію до чорного списку

1 хв читання

Зупинення членства Росії у Групі з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) залишається чинним, однак до чорного списку РФ знову не внесли. Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів 1 липня за підсумками пленарного засідання FATF.

Внесення РФ до чорного списку могло б стати потужним сигналом із боку міжнародної спільноти про те, що РФ вважається ненадійним партнером у фінансових питаннях.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Україна очікувала більш рішучих дій від FATF у звʼязку «з численними доказами порушень з боку Росії», наголосив міністр фінансів Сергій Марченко. 
  • «Відсутність більш жорстких обмежувальних заходів проти РФ грає на користь Кремля, дозволяючи йому та потенційно іншим зловмисникам і далі підривати міжнародну систему», – наголосив міністр.
  • Водночас FATF ухвалила заяву, в якій попередила всі країни про посилення фінансових звʼязків Північної Кореї з міжнародною фінансовою системою. 
  • FATF наголосила на необхідності жорсткого застосування цільових фінансових санкцій проти Північної Кореї та припинення будь-яких кореспондентських відносин із банками КНДР.

FATF

FATF – це асоціація 39 країн із протидії відмиванню брудних грошей і фінансуванню тероризму, до якої входять США, Німеччина, Китай, а також Росія. Асоціація здійснює оцінки відповідності національних систем цим стандартам. Її заснували в 1989 році, штаб-квартира розміщена в місті Париж. Пленарне засідання FATF, під час якого приймаються рішення, проводиться тричі на рік.

Контекст

24 лютого FATF безстроково зупинила членство РФ. Членство у FATF дає змогу відслідковувати походження коштів під час здійснення платежів між країнами. Якщо країну виключають із FATF, це фактично позбавляє її можливості регулювати ринок грошових потоків. Україна неодноразово закликала групу внести РФ до чорного списку, але щоразу FATF відмовляла. 

Перед пленарним засіданням, який відбулося 23 червня, Мінфін та Державна служба фінансового моніторингу вкотре закликали FATF внести Росію до чорного списку. Україна наголошувала, що РФ стає дедалі агресивнішою, зокрема, поглиблюючи економічні та військові звʼязки з Північною Кореєю та Іраном.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд