Категорія
Новини
Дата

Мінфін закликає FATF внести Росію до чорного списку після угоди з Північною Кореєю

1 хв читання

Міністерство фінансів закликає Групу з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) внести Росію до чорного списку на найближчому пленарному засіданні 23 червня, йдеться у заяві відомства. Напередодні Росія домовилася про партнерство з Північною Кореєю.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Міністр фінансів Сергій Марченко нагадав, що Кремль посилює військові та економічні звʼязки з Північною Кореєю та Іраном, фінансує терористичні організації, послаблює інституції з протидії відмиванню грошей і спонсорує поширення кіберзлочинності.
  • «FATF має один чіткий механізм протидії цим порушенням і забезпечення захисту світової фінансової системи – внесення Росії до чорного списку», – сказав він.
  • Мінфін зазначає, що цього тижня Росія оголосила про формалізацію фінансових звʼязків із Північною Кореєю шляхом створення «альтернативних механізмів торгівлі та взаєморозрахунків» для «спільного протистояння» зусиллям міжнародної спільноти.
  • Росія також посилила співпрацю з Іраном, який перебуває під світовими санкціями та внесений до чорного списку FATF. 
  • Голова Державної служби фінансового моніторингу Ігор Черкаський повідомив, що РФ продовжує систематично порушувати принципи FATF, надаючи Ірану та Північній Кореї чорний хід до світової фінансової системи. За його словами, РФ також намагається перешкоджати технічним процесам, наприклад, накладаючи вето на механізм моніторингу санкцій щодо Північної Кореї в межах ООН.

Контекст

У лютому 2023 року FATF призупинила членство Росії. У лютому 2024-го FATF опублікувала додаткову заяву, в якій висловила серйозне занепокоєння щодо зростаючих фінансових звʼязків країни з державами, внесеними до чорного списку, а також зловмисної кібердіяльності, що походить з Росії. 

Чорний список FATF – це перелік юрисдикцій із високим рівнем ризику. Включення країни до чорного списку ускладнює співпрацю бізнесу країни, який потрапив до нього, з іноземними контрагентами. Операції такої країни ретельно перевіряються. Іноді банки відмовляються від транзакцій через небажання отримати додаткові запитання від органів контролю. Такий крок також не дасть змоги оминути міжнародні санкції через наявні лазівки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд