Категорія
Новини
Дата

ФДМ сподівається на розблокування великої приватизації у травні

Україна може розблокувати велику приватизацію вже в травні цього року, повідомив голова Фонду державного майна Рустем Умєров в інтерв’ю Bloomberg. ФДМ чекає на ухвалення відповідного рішення на найближчих засіданнях Ради в травні. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами Умєрова, якщо законодавці узгодять зміни на засіданні, наміченому на початок травня, Київ у найкращому разі може заробити понад $400 млн за рахунок продажу підприємств.
  • Профіль активів, які ФДМ планує виставити на продаж, різноманітний – виробник добрив, енергетичні підприємства, металургійні заводи. 
  • «Якщо ми не продамо їх цього року, то наступного їхньою цінністю буде лише нерухомість, а ще через рік – лише земля, на якій вони стоять», – сказав Умєров.
  • Він додав, що розуміє, що більшість інвесторів не можуть собі уявити, як вкладати гроші в країну, де йде війна, але «досить сміливим» у майбутньому ці інвестиції принесуть 20-кратний прибуток.
  • «Є ринки, що розвиваються (emerging), а є emergency ринок, і як emergency ринок Україна – єдина в своєму роді», – сказав голова ФДМУ.
  • За даними агентства, у той час як уряд розраховує отримати 6 млрд грн від продажу державних компаній цього року, Умєров повідомив, що потенційно можна отримати вчетверо більше, якщо плани продажу та оренди будуть реалізовані.
  • Але це залежить від законодавців, які мають спочатку затвердити закон про відновлення приватизації великих компаній і дозволити Фонду консолідувати державні сільськогосподарські угіддя, які можна було б здавати в оренду.

Контекст

21 лютого уряд затвердив порядок проведення електронних аукціонів під час великої приватизації. У Фонді держмайна зазначили, що до об’єктів великої приватизації входять активи вартістю понад 250 млн грн. Раніше вони продавалися на офлайн-аукціонах, на відміну від об’єктів малої приватизації.

Попри війну, бізнес продовжує купувати державні підприємства. Мала приватизація відновилася в Україні 19 вересня 2022 року. Два місяці воєнної приватизації продемонстрували навіть кращий результат, ніж середні помісячні показники довоєнного розпродажу. За підсумками всього 2021-го держава отримала від приватизації майже рекордні 5,1 млрд грн. У 2020 році – лише 2,25 млрд грн. 

У 2022-му переможці приватизаційних аукціонів запропонували за державні активи 2,2 млрд грн. ФДМУ провів 193 приватизаційних аукціони, в яких брали участь у середньому по п’ятеро потенційних інвесторів.

Запуск малої приватизації збігся з призначенням нового керівника ФДМУ Рустема Умєрова. Рада призначила його 7 вересня, а вже за 12 днів відбувся перший аукціон. 

Уже в жовтні Умєров розказав в інтерв’ю Forbes, що ініціює відновлення великої приватизації. Інвесторам запропонують щонайменше три великі державні підприємства – Одеський припортовий завод, Об’єднану гірничо-хімічну компанію, Запорізький титано-магнієвий комбінат.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні