Уряд затвердив порядок проведення е-аукціонів для великої приватизації, в межах малої – залучили 747 млн грн /Пресслужба КМУ
Категорія
Новини
Дата

Уряд затвердив порядок проведення е-аукціонів для великої приватизації, в межах малої – залучили 747 млн грн

Пресслужба КМУ

Від початку року в межах малої приватизації на відкритих аукціонах держава залучила 747 млн грн, повідомив під час засідання уряду прем'єрміністр Денис Шмигаль. За його словами, підприємці отримали можливості для розвитку своєї справи.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Шмигаль повідомив, що уряд затвердив порядок проведення електронних аукціонів під час великої приватизації. «Робимо процес більш прозорим, конкурентним і результативним», – додав він.
  • За словами голови уряду, ключовими елементами антикорупційної стратегії уряду є диджиталізація, дерегуляція та зменшення ролі держави в економіці. «Останній пункт передбачає, що саме приватний сектор має бути драйвером для відновлення та зростання, а держава має бути лише його надійною опорою. Тому уряд продовжує реформу корпоративного управління та приватизацію», – заявив він.
  • У Фонді держмайна зазначили, що до об’єктів великої приватизації входять активи вартістю понад 250 млн грн. Раніше вони продавалися на офлайн-аукціонах, на відміну від об’єктів малої приватизації.

Контекст

Попри війну, бізнес продовжує купувати державні підприємства. Станом на листопад, за два місяці роботи мала приватизація принесла до бюджету понад 500 млн грн. Мала приватизація відновилася в Україні 19 вересня 2022 року. З того часу ФДМУ успішно завершив 65 аукціонів на загальну суму майже 1,6 млрд грн. З них нові власники держмайна вже переказали до бюджету 579,3 млн грн. Два місяці воєнної приватизації демонструють навіть кращий результат, ніж середні помісячні показники довоєнної розпродажі. За підсумками всього 2021 року держава отримала від приватизації майже рекордні 5,1 млрд грн. У 2020-му – лише 2,25 млрд грн. 

В 2022 році переможці приватизаційних аукціонів запропонували за державні активи 2,2 млрд грн. ФДМУ провів 193 приватизаційних аукціони, в яких брали участь в середньому по п’ятеро потенційних інвестора.

Запуск малої приватизації збігся з призначенням нового керівника ФДМУ Рустема Умєрова. Рада призначила його 7 вересня, а вже за 12 днів відбувся перший аукціон. 

Наприкінці липня народні депутати проголосували ​​законопроєкт №7451 щодо спрощення приватизації в умовах воєнного стану та у період економічного відновлення. Надалі ФДМУ можуть перетворити на Суверенний фонд, який займатиметься не лише приватизацією, а й управлінням державних активів, каже Умєров. Також у його планах, незважаючи на війну, запустити не лише малу, а й велику приватизацію. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні