Категорія
Новини
Дата

Фінансування європейських стартапів цьогоріч може впасти майже вдвічі, до $45 млрд

Загальний капітал, інвестований у європейські технологічні стартапи, впаде до $45 млрд цього року, що на 45% менше, ніж показник минулого року, пише Reuters із посиланням на звіт венчурної компанії Atomico. Зниження відбулося через те, що компанії, що перебувають на пізній стадії, відклали збір грошей, а також через повільніші темпи розміщення коштів інвесторами.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У 2022 році капітал, інвестований у Європу, становив $82 млрд. Цьогорічне фінансування також на 55% менше, ніж у 2021-му, коли обсяги інвестицій уперше перевищили $100 млрд.
  • Однією з причин цьогорічного падіння також стало скорочення фінансування з боку американських інвесторів.
  • За даними компанії, деякі зі стартапів, які зібрали великі суми в 2021-му та на початку 2022 року, щоб досягти своєї оцінки в $1 млрд, побачать, що їхня оцінка впаде нижче за позначку $1 млрд.
  • За інформацією Atomico, за пʼятирічний період, з 2018 по 2022 рік, 257 європейських технологічних компаній досягли оцінки у $1 млрд, зокрема понад 150 у 2021 та 2022 роках.
  • Утім, раунди фінансування Європи, як і раніше, будуть на 18% вищими порівняно з 2020 роком, за рік до буму технологічних інвестицій.
  • Atomico очікує, що кількість європейських стартапів на ранній стадії зросте більш ніж до 66 000 з 41 000 протягом наступних пʼяти років, а кількість стартапів на стадії зростання – фірм, які залучили щонайменше $20 млн, – подвоїться до 8000 за той самий період.
  • Згідно зі звітом Atomico, венчурні інвестиції в США, як і раніше, перевищують витрати в Європі. У Китаю та решти світу буде такий самий рівень, як у Європи.

Контекст

Вартість європейської технологічної галузі минулого року впала на $400 млрд, а венчурне фінансування скоротилося на 18%, свідчить звіт венчурної компанії Atomico. Сукупна вартість державних і приватних технологічних компаній у Європі впала до $2,7 трлн порівняно з $3,1 трлн наприкінці 2021 року. Серед причин падіння було названо високі відсоткові ставки, війну в Україні та скорочення кадрового резерву.

Венчурне фінансування в Європі скоротилося до $85 млрд за 2022-й, згідно з даними, зібраними в 41 країні, що на 18% менше, ніж $100 млрд, залучених у 2021 році.

Глобальні інвестиції венчурного капіталу у другому кварталі знизилися до $77,4 млрд у 7783 угодах порівняно з $86,2 млрд у попередньому кварталі. Інвестиції у розвиток штучного інтелекту й генеративного ШІ залишалися значними, йдеться у звіті KPMG Venture Pulse за другий квартал 2023 року.

За даними The Wall Street Journal, оприлюдненими у серпні, тисячі європейських стартапів борються за збирання коштів, багатьом із них довелося згорнути плани розширення, оскільки фінансування венчурного капіталу різко скоротилося через мляве економічне зростання та підвищення процентних ставок. За даними PitchBook Data, обсяг венчурних фондів, що інвестують в Європу, впав на 61% у першій половині цього року порівняно з тим самим періодом 2022-го, що гірше, ніж у США. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні