Категорія
Новини
Дата

Фінляндія обмежить вʼїзд для росіян та видачу їм віз

Президент Фінляндії та Комітет міністрів закордонних справ та політики безпеки при Урядовій раді повідомили, що остання ухвалить принципове рішення про суттєві обмеження на вʼїзд російських громадян та видачу віз. Про це повідомляє канцелярія президента країни.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Рішення погодили «на підставі серйозних збитків міжнародному положенню Фінляндії».
  • Коли обмеження набудуть чинності, поки не уточнюється, але це може статися вже наступного тижня, заявили в МЗС Фінляндії.
  • Буде заборонено вʼїзд і транзит російським туристам за шенгенськими візами, виданими як Фінляндією, так і іншими країнами.
  • Термін дії віз, що вже діють, буде переглянуто.
  • Винятки будуть зроблені для тих, хто вʼїжджає за сімейними обставинами, для роботи або навчання.
  • Надавати притулок тим, хто хоче уникнути мобілізації, Фінляндія не буде;
  • За інформацією Reuters, рух до Фінляндії через її кордон з Росією був дуже інтенсивним у пʼятницю, причому кількість росіян, які перетинають кордон, неухильно зростає з того часу, як президент РФ Володимир Путін наказав провести військову мобілізацію.
  • За словами прикордонника, кількість росіян, які вʼїхали напередодні, більш ніж удвічі перевищила кількість за минулий тиждень.
  • За даними прикордонників, у четвер із Росії вʼїхало близько 7000 осіб, з них близько 6000 – росіяни, що означає збільшення на 107% порівняно з тим же днем ​​тижнем раніше.
  • У четвер троє людей попросили притулку. За тиждень до цього не було жодного подібного звернення, йдеться у повідомленні.

Контекст

Сухопутні прикордонні переходи Фінляндії залишалися одними з небагатьох пунктів вʼїзду росіян до Європи після того, як низка країн закрили як фізичні кордони, так і повітряний простір для російських літаків у відповідь на вторгнення Росії в Україну.

Раніше Фінляндія вирішила залишити свій кордон із Росією відкритим після вторгнення Росії в Україну 24 лютого, хоча й скоротила кількість консульських зустрічей, доступних для російських мандрівників, які бажають отримати візу.

20 вересня стало відомо, що у Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 по 27 вересня.

США ніколи не визнають анексію Росією частини окупованих територій України та змусять Москву платити ціну, якщо вона спробує це здійснити, заявив напередодні радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. За його словами, «референдуми» не дадуть РФ переваги за столом переговорів з Україною.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ, про це він сказав у своєму зверненні до росіян. За словами міністра оборони Сергія Шойгу, Росія планує мобілізувати 300 000 резервістів. За даними ЗМІ, йдеться про 1 млн осіб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні