Категорія
Новини
Дата

СБУ і БЕБ прийшли з обшуками в центральний офіс групи РГК, яку повʼязують з Фірташем

СБУ та БЕБ 20 березня продовжили проводити обшуки в офісах групи РГК та газорозподільних компаній, що працюють під її брендом, йдеться у повідомленні пресслужби групи. 17 березня обшуки відбулися в 14 газорозподільних компаніях.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Причиною для обшуків названа кримінальна справа відкрита СБУ щодо закупівель природного газу для технологічних потреб в період 2016–2022 років.
  • В компанії зазначили, що слідчі заходи здійснюються з метою отримання доступу до інтелектуальної власності, програмних продуктів і рішень в галузі енергоефективності, метрології та газорозподілу, які були створені РГК.
  • У РГК заявили, що обшуки проходять у тому числі з вилученням особистих речей співробітників і «є спробою тиску на компанію».
  • «Ми закликаємо владу до діалогу в цивілізований спосіб для вирішення проблем, які не один рік накопичувались в газорозподільній галузі. Ці проблеми можна вирішити тільки спільними зусиллями та професійними командами, які продемонстрували свій рівень знань, вмінь, досвіду та патріотизм, з перших днів війни міцно утримуючи працездатність газорозподільних систем та відновлюючи їх після деокупації українських територій», – йдеться у заяві компанії.
  • Обшуки проходять у центральному офісі РГК в Києві – в БЦ «Сенатор», а також в «Сумигаз», повідомили Forbes у пресслужбі компанії.

Контекст

У травні 2022-го Печерський районний суд арештував і передав в управління АРМА корпоративні права 26 облгазів. Потім уряд передав ці активи в управління «Нафтогазу України». Причина арешту – 1,5 млрд грн несплати за користування мережами.

Групу РГК пов’язують із Дмитром Фірташем. Проте офіційно він не є бенефіціаром цієї компанії.

До кінця року «Нафтогаз» планує замінити керівництво на всіх облгазах РГК, каже голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов під час Business Breakfast Forbes. Цю задачу «Нафтогаз» переклав на плечі новоствореній компанії «Газмережі». Щоб взяти під контроль розподіл газу в регіоні, «Газмережі» реєструють місцеву філію, яка має отримати ліцензію у НКРЕКП.

Паралельно регулятор має анулювати ліцензію діючого облгаза. За такою схемою у грудні до «Газмережі» перейшов «Кіровоградгаз», який з 2017 року контролює «Нафтогаз». «Дніпрогаз» і «Харківгаз» поки продовжують працювати за старими ліцензіями.

«Нафтогаз» майже рік намагається встановити контроль над облгазами групи РГК, які за рік виручали на розподілі газу близько 20 млрд грн. Про націоналізацію облгазів та її проблеми читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні