Категорія
Новини
Дата

Силовики прийшли з обшуками в 14 облгазів групи РГК

Зранку 17 березня озброєні співробітники БЕБ і СБУ прийшли з обшуками на територію та до приміщень газорозподільних компаній групи РГК, яку повʼязують із Дмитром Фірташем. Про це повідомляється у пресрелізі групи. Обшуки проводились за звинуваченням у заволодінні державними коштами.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Обшуки відбулися в 14 газорозподільних компаніях у рамках розслідування кримінальної справи за санкцією Шевченківського райсуду м. Києва, повідомили в РГК. 
  • Група вважає проведення обшуків здійсненням тиску на співробітників підприємств критичної інфраструктури. 
  • «На нашу думку, кримінальна справа, що стала приводом для обшуків, порушена лише з метою тиску на підприємства, які АТ «НАК «Нафтогаз України» в особі ДАТ «Чорноморнафтогаз» намагається захопити в рейдерський спосіб», – йдеться у повідомленні.
  • Раніше сьогодні РГК заявила, що «Нафтогаз» в особі «Чорноморнафтогаз» 17 березня «завів» на АТ «Харківміськгаз» менеджерів, які були призначені зміненими членами наглядової ради підприємства. У компанії це назвали «рейдерським захопленням».

Контекст

У травні 2022-го Печерський районний суд арештував і передав в управління АРМА корпоративні права 26 облгазів. Потім уряд передав ці активи в управління «Нафтогазу України». Причина арешту – 1,5 млрд грн несплати за користування мережами.

Групу РГК пов’язують із Дмитром Фірташем. Проте офіційно він не є бенефіціаром цієї компанії.

До кінця року «Нафтогаз» планує замінити керівництво на всіх облгазах РГК, каже голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов під час Business Breakfast Forbes. Цю задачу «Нафтогаз» переклав на плечі новоствореній компанії «Газмережі». Щоб взяти під контроль розподіл газу в регіоні, «Газмережі» реєструють місцеву філію, яка має отримати ліцензію у НКРЕКП.

Паралельно регулятор має анулювати ліцензію діючого облгаза. За такою схемою у грудні до «Газмережі» перейшов «Кіровоградгаз», який з 2017 року контролює «Нафтогаз». «Дніпрогаз» і «Харківгаз» поки продовжують працювати за старими ліцензіями.

«Нафтогаз» майже рік намагається встановити контроль над облгазами групи РГК, які за рік виручали на розподілі газу близько 20 млрд грн. Про націоналізацію облгазів та її проблеми читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні