Категорія
Новини
Дата

Fitch підвищило рейтинг «Кернелу» після вчасного погашення євробондів на $300 млн

2 хв читання

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (IDR) Kernel із «CC» до «CCC-». Це сталося завдяки вчасному погашенню компанією єврооблігацій на $300 млн і покращенню операційних показників, йдеться у пресрелізі «Кернелу» від 22 жовтня.

«Кернел» – найбільший в Україні виробник та експортер зернових, на частку компанії припадає близько 8% світового експорту соняшникової олії.

Деталі

  • Рейтинг «CCC-» все ще відображає високі кредитні ризики «Кернелу», зважаючи на складні умови діяльності компанії в умовах повномасштабного вторгнення. Проте, за оцінками Fitch, компанія продовжує працювати з хорошими фінансовими результатами, зокрема завдяки стабільній роботі чорноморських експортних маршрутів, йдеться у повідомленні.
  • Ризик рефінансування знизився після того, як «Кернел» повністю погасив свої облігації на $300 млн, термін погашення яких припав на 17 жовтня 2024 року. 
  • У «Кернелі» вважають рішення Fitch Ratings про підвищення рейтингу компанії під час війни позитивним сигналом для ринку. 

Цитата

«На жаль, поточні економічні умови все ще не дають змоги повернутися до довоєнних рейтингів, але ми робимо все, що від нас залежить, щоб виконувати взяті на себе зобов’язання перед контрагентами та кредиторами», – сказав Сергій Волков, фінансовий директор «Кернелу».

Контекст

У січні–березні 2024-го «Кернел» збільшив виторг на 22%, до понад $1 млрд. Чистий прибуток зріс на 47%, до $101 млн. За перший квартал 2024 року «Кернел» ​​збільшив експорт зернових, соняшникової олії та шроту в 2,3 раза. Цьому сприяв стабільний експорт Чорним морем і зростання обсягів перевалки соняшникової олії через портові термінали.

Загальний обсяг переробки олійних у 2024-му фінансовому році в агрохолдингу «Кернел» становив 3,2 млн т. Це на 27% більше, ніж у попередньому році, завдяки запуску Старокостянтинівського олійноекстракційного заводу в лютому 2024-го. Продажі соняшникової олії у квітні–червні порівняно з попереднім кварталом зросли на 1% – до 384 000 т. Було продано 20 000 т бутильованої соняшникової олії. 

Експорт зерна компанії «Кернел» у квітні–червні досяг 1,6 млн т, що у 2,6 раза більше, ніж торік, та на 14% менше порівняно з попереднім кварталом.

18 жовтня компанія повідомила, що погасила пʼятирічні єврооблігації на $300 млн зі ставкою 6,5% річних. Викуп відбувся в зазначений у проспекті емісії термін – 17 жовтня.

Найбільшим співвласником «Кернелу» через Namsen Ltd. є український бізнесмен Андрій Веревський із часткою 39,3%. 

До війни «Кернел» посідав перше місце у світі з виробництва соняшникової олії (близько 7% світового виробництва) та її експорту (близько 12%). Він також був найбільшим виробником і продавцем бутильованої соняшникової олії в Україні. Крім того, холдинг займався вирощуванням іншої агропродукції та її реалізацією.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд