Зруйновані будинки у місті Ірпінь /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Фонд відновлення України повноцінно запрацює на початку зими – Офіс президента

Зруйнований ЖК в Ірпені Фото Getty Images

Повноцінний запуск роботи Фонду відновлення України відбудеться наприкінці листопада – на початку грудня цього року. Про це сказав заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко на конференції «Україна під час війни. Економіка. Безпека. Енергетика. Перспективи відновлення» у Варшаві.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Попри бойові дії, що тривають, держава не може зволікати з відновленням житла на деокупованих територіях, заявив Тимошенко.
  • За його словами, для швидкої відбудови критично необхідної інфраструктури розроблено Fast Recovery Plan, до якого включено понад 38 000 конкретних обʼєктів з адресами.
  • Наразі коштом держбюджету розпочато відновлення приблизно 11 000 об’єктів. Тобто ремонтують лише 13% від необхідного. Україні критично бракує фінансових ресурсів, каже Тимошенко.
  • Для залучення фіндопомоги від іноземних урядів, агентств і міжнародних організацій було ухвалено рішення про створення Фонду відновлення України – фінансової інституції для відбудови інфраструктури.
  • Тимошенко зазначив, що прозорість фонду забезпечуватиметься шляхом максимального контролю з боку донорської спільноти, адже 75% його наглядової ради становитимуть представники донорів. 100% керівного складу фонду призначатимуть донори, а вся його звітність перебуватиме в публічному доступі.
  • «Ми плануємо, що повноцінний запуск роботи фонду відбудеться вже наприкінці листопада – на початку грудня поточного року», – повідомив він.

Контекст

За даними Офісу президента, за 225 днів повномасштабної війни зафіксовано 94 596 зруйнованих об’єктів інфраструктури у різних регіонах України. З них у Київській області – понад 25 000 об’єктів, у Донецькій – понад 20 000, у Харківській – понад 9000 об’єктів. Зокрема, зруйновано більш як 74 000 житлових будинків.

На початку травня президент Зеленський оголосив про запуск глобальної платформи для збору коштів на відбудову України UNITED24. Протягом першого тижня проєкт, який очолює міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, зібрав близько $26 млн донатів. У рамках UNITED24 уже зібрано близько $200 млн, повідомив Зеленський 5 жовтня. 

Україна потребує на відбудову та відновлення щонайменше $349 млрд, свідчить спільна оцінка уряду України, Європейської комісії та Світового банку, яку презентували на початку вересня у Брюсселі. Оцінка наслідків війни охоплює період з 24 лютого по 1 червня 2022 року і обґрунтовує, що завдана шкода внаслідок війни перевищила $97 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні