Еммануель Макрон /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Франція планує надати Україні далекобійні ракети SCALP та підписати двосторонню угоду з безпеки

Еммануель Макрон Фото Getty Images

Президент Франції Еммануель Макрон вирушить в Україну в лютому, щоб завершити двосторонню угоду про гарантії безпеки, відповідно до якої Париж поставить сучасніше озброєння, включаючи крилаті ракети великої дальності, пише Reuters.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Макрон заявив, що найближчими тижнями буде доставлено близько 40 ракет великої дальності SCALP і кілька сотень бомб.
  • «Ми збираємося поставити набагато більше обладнання та допомогти Україні тим, що їй потрібно для захисту свого неба, – заявив Макрон на пресконференції. – Я сам поїду в Україну в лютому та доопрацюю ці тексти».
  • Франція вже поставила близько 50 ракет SCALP, дальність дії яких становить близько 250 км, що втричі перевищує наявні ракетні потужності України.
  • Макрон додав, що найближчими тижнями європейці посилять свою підтримку України, щоб вона могла продовжувати захищатися від Росії, оскільки Москві не можна дозволити перемогти Україну, інакше безпека Європи опиниться під загрозою.
  • Україна лобіювала довгострокові зобовʼязання з безпеки. Франція веде двосторонні переговори з червня, але подробиць було мало.
  • Французькі дипломатичні джерела повідомили, що угода визначить рамки довгострокової гуманітарної допомоги, підтримки відновлення та військової допомоги.

Контекст

Премʼєр-міністр Великої Британії Ріші Сунак минулого тижня перебував у Києві, щоб підписати нову угоду про безпеку та оголосити про збільшення військового фінансування України для закупівлі дронів.

Днями стало відомо, що Європейська служба зовнішніх звʼязків (EEAS) проводить аудит військової допомоги Україні від країн ЄС, пише Financial Times із посиланням на трьох європейських дипломатів. Аудит проводиться після заяви канцлера Німеччини Олафа Шольца, який зажадав порівняти військові постачання країн ЄС Києву. Він назвав надто маленькими ті обсяги постачання зброї Україні, які більшість країн-членів запланували на 2024 рік. Канцлер закликав збільшити допомогу Україні та визначитися з планами до саміту ЄС.

Зауваження Шольца сприйняли як докір іншим великим державам ЄС, таким як Франція та Італія, чиї військові обіцянки набагато менші. Його публічний заклик до більшої прозорості приватно підтримали високопосадовці в Брюсселі, які вважають, що деякі країни можуть надати Києву більше зброї у критичний момент конфлікту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні