Категорія
Новини
Дата

Франція стала найбільшим експортером електроенергії в Європі, а Німеччина перетворилася на імпортера

Франція випередила Швецію і стала найбільшим експортером електроенергії в Європі, пише Bloomberg. Водночас Німеччина в першій половині цього року перетворилася з експортера на імпортера.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Загальний чистий експорт Франції склав 17,6 ТВт·год, при цьому велика частина електроенергії надходить до Великої Британії та Італії, згідно зі звітом EnAppSys Ltd., в якому вказано імпорт та експорт.
  • Французька ядерна потужність є наріжним каменем європейського ринку електроенергії, незважаючи на те, що її потужність коливається близько 50%. Її атомні станції, як і раніше, мають вирішальне значення для ринку, попри перебої в роботі та високу продуктивність відновлюваних джерел, таких як сонячна енергія.
  • Збільшення експорту з країни було повʼязане з «підвищенням доступності ядерних активів країни», заявив директор EnAppSys Жан-Поль Харреман. «Хоча доступність, як і раніше, на 10–15% нижча за норму, збільшення потужності на 5–10 ГВт порівняно з минулим роком допомогло знову змінити енергетичний баланс Франції у бік експорту».
  • Тоді як Швеція опустилася на друге місце, Іспанія обігнала Німеччину і стала третім за величиною чистим експортером у Європі із загальним чистим відпливом 8,8 ТВт·год, йдеться у звіті. Іспанія, нещодавно охоплена екстремальною спекою, отримала прибуток від збільшення відновлюваної генерації, оскільки величезні сонячні потужності стимулювали зростання експорту. Експорт Швеції склав 14,6 ТВт·год.
  • Закриття Німеччиною своїх атомних електростанцій спричинило те, що її «енергетичний баланс переключився на імпорт», йдеться у звіті.

Контекст

Водночас в Україні підконтрольні атомні енергоблоки йдуть у планові ремонти, а українці використовують більше електроенергії через спеку. «Укренерго» просить українців заощаджувати з 16:00 до 23:00, але віялові відключення поки не запроваджує. У серпні і вересні дефіцит генерації становитиме 1200 МВт, або близько 10% споживання, пише у Facebook колишня в.о. міністра енергетики Ольга Буславець.

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, наступної зими, як і протягом попереднього опалювального сезону, основне навантаження в Україні буде нести атомна генерація. Очікується, що усі блоки, які є на контрольованій Україною території, будуть працювати на 100%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні