Категорія
Новини
Дата

Франція може витіснити Росію з проєкту будівництва АЕС в Угорщині – Financial Times

Франція та Угорщина розпочали переговори про співпрацю в атомній енергетиці, що може призвести до розірвання договору з Росією щодо розширення єдиної угорської АЕС, пише Financial Times. Наразі проєкт на €12 млрд очолює російський «Росатом».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Угорщина може послабити свій промосковський курс, якщо переговори з Францією будуть успішними, зазначає видання. Тоді ЄС буде простіше запровадити санкції проти російського ядерного експорту через війну в Україні, чому Будапешт чинить опір.
  • Наразі Угорщина розпочала переоцінку проєкту будівництва нових блоків для своєї атомної електростанції «Пакш». Проєкт на €12 млрд, який очолює російський «Росатом», фінансується переважно з російського державного кредиту.
  • Субпідрядниками на розширенні угорської АЕС є французька компанія Framatome та німецький Siemens.
  • Угорський премʼєр Віктор Орбан та президент Франції Емманюель Макрон обговорили проєкт «Пакш» під час зустрічі минулого тижня. Однак поки що Угорщина не готова повністю відмовитися від проєкту або замінити основний російський реактор на інший.
  • Але, як стверджують джерела FT, що довше триває війна в Україні та діють санкції проти РФ, то вірогідніша відмова Угорщини від співпраці з Росією.

Контекст

9 лютого в Брюсселі президент Володимир Зеленський закликав країни ЄС запровадити санкції проти російської атомної галузі. «Росія створила в Європі загрозу радіаційної катастрофи, а російська атомна галузь досі вільна від глобальних санкцій. Є кроки, які ще мають бути зроблені», – сказав Зеленський. Він нагадав, що завдяки вже запровадженим санкціям російські енергоносії більше ніколи не будуть зброєю проти Європи.

Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявляв, що його країна ветуватиме санкції ЄС проти Росії, які стосуватимуться атомної енергетики. Угорська атомна електростанція «Пакш» має чотири невеликі російські реактори ВВЕР-440 загальною потужністю близько 2000 МВт. Вона виробляє приблизно половину своєї електроенергії, а ядерне паливо станція отримує з Росії. Угода з РФ від 2014 року передбачає розширення АЕС «Пакш» двома реакторами ВВЕР російського виробництва потужністю 1,2 ГВт кожен.

Про вето також заявляла Болгарія. Болгарська АЕС «Козлодуй» має два реактори типу ВВЕР-1000, паливо для яких постачає підрозділ «Росатома». Станція забезпечує близько 37% загального виробництва електроенергії в країні.

Проти «атомних» санкцій також виступила Франція. Представник Міністерства економіки Франції заявив журналістам, що «багато атомних електростанцій використовують паливо російської енергетики».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні