Україна відновить експорт електроенергії до Словаччини після перерви /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Україна відновить експорт електроенергії до Словаччини після перерви

Shutterstock

«Укренерго» та словацький оператор системи передачі SEPS домовились про відновлення експорту електроенергії з 23 липня, перший аукціон з розподілу пропускної спроможності міждержавних ліній стартує сьогодні, повідомляє НЕК. На аукціоні буде запропоновано учасникам 200 МВт з датою поставки 23 липня з 9:00 до 14:00. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Укренерго» та словацька SEPS підписали угоду, яка визначає порядок проведення та розподілу коштів від аукціонів. 
  • Через війну та постійні ризики від обстрілів доступ до міждержавних перетинів розподіляється лише на короткостроковий період на добових аукціонах. 
  • Після внесення необхідних змін в законодавство та погодження НКРЕКП Україна має можливість розпочати експорт електроенергії до Словаччини. 
  • Українська електроенергія експортуватиметься лише у години доби, коли в енергосистемі є надлишок. 
  • «Зараз домовились, що кошти за розподіл будуть ділити порівну. Спочатку словацький оператор проводить аукціон на перетин, потім «Укренерго». Словаки будуть переводити «Укренерго» половину коштів постфактум. Це тимчасовий механізм, поки НКРЕКП не погодить механізм спільних аукціонів», – повідомив Forbes Ukraine співрозмовник в уряді, який погодився говорити анонімно через чутливість теми.

Контекст

Дозволена ENTSO-E максимальна пропускна спроможність для експорту електроенергії у Європу для України та Молдови наразі становить 400 МВт, для імпорту – 1200 МВт.

Торік Україна експортувала електроенергію до ЄС протягом червня – жовтня та заробила на цьому майже $590 млн. Тоді ціна електроенергії у Словаччині та Румунії була на рекордному рівні $400/МВт·год, в Україні – $89/МВт·год. Різниця у цінах була 300–400%, наразі таких премій немає. Ціни в країнах ЄС впали до $115–130/МВт⋅год.

Словаччина зупинила експорт у квітні оскільки сторони тоді не домовились про розподіл коштів за доступ до перетину. «Спочатку вони хотіли 100% доходу від перетину, що було неприйнятно, – повідомив тоді на умовах анонімності один з радників премʼєр-міністра. – Потім, коли експорт почався, вони обережно висловлювали застереження, що «Укренерго» знову отримує всі кошти, але врешті зайняли жорстку позицію і зупинили перетоки». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні