Ксавʼє Ньєль /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Французька NJJ Capital планує придбати «Датагруп-Volia». Заявку розглядає АМКУ

Ксавʼє Ньєль Фото Getty Images

NJJ Capital французького мільярдера Ксавʼє Ньєля купує активи Datagroup Holding Limited – національного оператора фіксованого звʼязку та цифрових послуг компанії «Датагруп-Volia». Про це пише «Інтерфакс-Україна» з посиланням на відповідь Антимонопольного комітету (АМКУ).

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Заява представників NJJ Capital (Франція) і компанії Datagroup Holding Limited (Кіпр) про надання дозволу компанії NJJ Capital на придбання акцій компанії Datagroup Holding Limited надійшла до комітету ще 29 грудня.
  • Однак вона не відповідала встановленим АМКУ вимогам, тому 12 січня 2024 року її повернули заявникам.
  • Повторна заява французької компанії DVL Telecom з групи NJJ щодо набуття контролю над компанією Datagroup Holding Limited надійшла до АМКУ 23 січня 2024 року. Комітет повідомив, що прийняв її до розгляду.

«Датагруп-Volia»

Компанія «Датагруп-Volia» – один із лідерів телекомунікаційної галузі України. У червні 2021 року «Датагруп» закрила угоду про придбання 100% українського провайдера послуг платного телебачення та кабельного швидкісного інтернет-доступу групи компаній Volia. 

Компанія також розвиває напрям хмарних сервісів. Дата-центр Volia надає в користування хмарні та фізичні сервери, пропонує розміщення, colocation серверів клієнтів, хмарну інфраструктуру IaaS та перелік супутніх сервісів. Компанія обрана постачальником послуг для розміщення понад 3000 серверів.

Інвестиційний фонд Horizon Capital володіє 96,13% акцій «Датагруп-Volia», решта 3,87% акцій оператора належать гендиректору компанії Михайлу Шелембі.

За 2022 рік виручка ПрАТ «Датагруп» склала 1,2 млрд грн, активи на кінець 2022 року перевищували 3,7 млрд грн, чистий збиток – 102,9 млн, свідчать дані YouControl. За девʼять місяців 2023 року виручка – 1,16 млрд грн, прибуток – 169,4 млн грн.

Виручка ТОВ «Воля-Кабель» за 2022 рік – 1,9 млрд грн, прибуток – 182,8 млн грн, активи – 414 млн грн. За підсумками девʼяти місяців 2023 року виручка – 1,47 млрд грн, прибуток – 169,2 млн грн.

Контекст

29 грудня 2023 року турецька телекомунікаційна компанія Turkcell повідомила, що продає мобільного оператора lifecell (ТОВ «Лайфселл»), мережу кол-центрів (ТОВ «Глобал Білгі») та оператора вишок мобільного звʼязку (ТОВ «Укртауер») французькій NJJ Capital мільярдера Ксавʼє Ньєля.

АМКУ отримав заяву на придбання українських активів Turkcell того самого дня, коли турецька компанія публічно оголосила про їхній продаж – 29 грудня. У січні АМКУ повернув французькій NJJ Capital заяву на придбання мобільного оператора lifecell та оператора стільникових веж ТОВ «Укртауер». 

23 січня комітет отримав повторне звернення від компанії DVL Telecom, яка входить до групи NJJ. Зараз його аналізує АМКУ.

Ксавʼє Ньєль – засновник і мажоритарний акціонер третього за величиною мобільного оператора Франції Iliad (працює під брендом Free). Також Ньєль є співвласником газети Le Monde, власником найбільшого телеком-провайдера Монако Monaco Telecom, швейцарського телеком-провайдера Salt Mobile та ірландської телеком-компанії Eir.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні