Категорія
Новини
Дата

Материнська компанія lifecell продає український бізнес

Турецька телекомунікаційна компанія Turkcell продає українського мобільного оператора lifecell французькій NJJ Capital. Про це йдеться в повідомленні на турецькій платформі публічного розкриття інформації від 29 грудня.

Ключові факти 

  • Turkcell продає мобільного оператора lifecell (ТОВ «Лайфселл»), мережу кол-центрів (ТОВ «Глобал Білгі») та оператора вишок мобільного звʼязку (ТОВ «Укртауер»). 
  • Причини та сума угоди у повідомленні не розкриваються. 
  • Передача активів ще не завершилася. Інформація про угоду «буде доведена до відома громадськості в повному обсязі та своєчасно», йдеться у повідомленні компанії. 
  • Номінальна вартість проданих акцій становить 12,7 млрд грн ($333,4 млн) для lifecell, 47,2 млн грн – для ТОВ «Глобал Білгі» і 1,96 млрд грн – для ТОВ «Укртауер».

Контекст 

Третього за величиною мобільного оператора України купує французька інвестиційна компанія NJJ Capital мільярдера Ксавʼє Ньєля. Ньєль – засновник і мажоритарний акціонер третього за величиною мобільного оператора Франції Iliad (працює під брендом Free). Також Ньєль є співвласником газети Le Monde, власником найбільшого телеком-провайдера Монако Monaco Telecom, швейцарського телеком-провайдера Salt Mobile та ірландської телеком-компанії Eir. 

7 жовтня СБУ повідомила, що суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським бізнесменам Фрідману, Авену та Косогову. 

11 жовтня ЕП із посиланням на ухвалу Шевченківського районного суду Києва від 4 жовтня, яка є в розпорядженні редакції, написала, що серед арештованих судом активів, окрім «Київстару», є ще один мобільний оператор – lifecell (ТОВ «Лайфселл»). 

Суд наклав арешт на 100% ТОВ «Пейселл», яка належить мобільному оператору і через яку здійснюється поповнення абонентських рахунків lifecell. Також були арештовані корпоративні права ТОВ «Укртауер».

13 жовтня Шевченківський районний суд міста Києва виправив свою ухвалу від 4 жовтня про арешт усіх акції мобільних операторів «Київстару» та lifecell. Суд постановив, що слід вважати правильним накладення арешту на корпоративні права у вигляді 19,8% статутного капіталу ТОВ «Лайфселл» та на 47,85% статутного капіталу ПрАТ «Київстар». В іншій частині судове рішення залишилося без змін.

Turkcell володів 100% оператора lifecell. Продаж українських активів відбувся через кілька місяців після того, як в Turkcell змінився голова – у жовтні 2023 року компанію очолив Алі Таха Коч. 

Turkcell – публічна компанія, її акції торгуються на Стамбульській та Нью-Йоркській фондових біржах. 54% акцій Turkcell належать приватним акціонерам. Ще 26,2% Turkcell володіє Фонд добробуту Турецької Республіки (TWF). Решта 19,8% – власність люксембурзької компанії IMTIS Holdings S.à.r.l, якою повністю володіє нідерландська LetterOne, йдеться у вересневому звіті для акціонерів Turkcell. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні