Французька NJJ Capital погодилась придбати lifecell за $500 млн /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Французька NJJ Capital погодилась придбати lifecell за $500 млн

Getty Images

Французький мільярдер Ксавʼє Ньєль заявив, що його інвестиційна компанія NJJ Capital погодилася заплатити $500 млн за український підрозділ Turkcell Iletisim Hizmetleri AS, пише Bloomberg.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Телекомунікаційні підприємства мільярдера вже працюють в сусідній Польщі через Iliad, а великий обсяг роумінгового трафіку між країнами означає, що «угода має сенс», заявив Ньєль. 
  • Угода, про яку було оголошено у грудні без зазначення вартості, надасть NJJ Capital контроль над Lifecell (ТОВ «Лайфселл»), мережею кол-центрів (ТОВ «Глобал Білгі») та оператором вишок мобільного звʼязку (ТОВ «Укртауер»).
  • Ньєль сказав, що угода чекає на перевірку з боку регулюючих органів, у тому числі Антимонопольного комітету України.
  • За даними «Інтерфакс-Україна», АМКУ вже отримав повторні заявки від компанії DVL Telecom, що входить до групи NJJ, щодо придбання частки, яка забезпечує контроль у ТОВ «Лайфселл», «Глобал Білгі» і ТОВ «Укртауер».

У початковій версії новини від Bloomberg було сказано, що Ньєль нібито назвав вартість угоди «дешевою», порівняно з прибутком українського оператора звʼязку Lifecell. Пізніше ця новина була виправлена.

Контекст

Ксавʼє Ньєль – засновник і мажоритарний акціонер третього за величиною мобільного оператора Франції Iliad (працює під брендом Free). Також Ньєль є співвласником газети Le Monde, власником найбільшого телеком-провайдера Монако Monaco Telecom, швейцарського телеком-провайдера Salt Mobile та ірландської телеком-компанії Eir.  

7 жовтня СБУ повідомила, що суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським бізнесменам Фрідману, Авену та Косогову. 11 жовтня ЕП із посиланням на ухвалу Шевченківського районного суду Києва від 4 жовтня, яка є в розпорядженні редакції, написала, що серед арештованих судом активів, окрім «Київстару», є ще один мобільний оператор – lifecell (ТОВ «Лайфселл»). Суд наклав арешт на 100% ТОВ «Пейселл», яка належить мобільному оператору і через яку здійснюється поповнення абонентських рахунків lifecell. Також були арештовані корпоративні права ТОВ «Укртауер».

13 жовтня Шевченківський районний суд міста Києва виправив свою ухвалу від 4 жовтня про арешт усіх акцій мобільних операторів «Київстару» та lifecell. Суд ухвалив, що слід вважати правильним накладення арешту на корпоративні права у вигляді 19,8% статутного капіталу ТОВ «Лайфселл» та на 47,85% статутного капіталу ПрАТ «Київстар». В іншій частині судове рішення залишилося без змін.

29 грудня 2023 року турецька телекомунікаційна компанія Turkcell повідомила, що продає мобільного оператора lifecell (ТОВ «Лайфселл»), мережу кол-центрів (ТОВ «Глобал Білгі») та оператора вишок мобільного звʼязку (ТОВ «Укртауер») французькій NJJ Capital мільярдера Ксавʼє Ньєля.

Антимонопольний комітет отримав заяву на придбання українських активів Turkcell того самого дня, коли турецька компанія публічно оголосила про їхній продаж, – 29 грудня. 

У січні АМКУ повернув французькій NJJ Capital заяву на придбання мобільного оператора lifecell (ТОВ «Лайфселл») та оператора стільникових веж ТОВ «Укртауер». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні