Голова ФРС Джером Пауелл /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ФРС знову підвищила відсоткову ставку на 25 базисних пунктів. Востаннє такий рівень був напередодні кризи 2008–2009 років

Голова ФРС Джером Пауелл Фото Getty Images

Федеральна резервна система (ФРС) США підвищила відсоткову ставку за федеральними кредитними коштами на 25 базисних пунктів – до діапазону 4,75–5% річних. Про це йдеться в повідомленні Федерального комітету з операцій на відкритих ринках (FOMC). Рішення щодо підвищення ставки на 25 б.п. було прийнято одностайно всіма членами FOMC.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У пресрелізі ФРС наголошується, що банківська система США надійна і стійка. «Нещодавні події, ймовірно, призведуть до посилення кредитних умов для домогосподарств і підприємств та позначаться на економічній активності, працевлаштуванні та інфляції. Масштаб цих наслідків незрозумілий. Комітет продовжує вкрай уважно стежити за інфляційними ризиками», – йдеться у повідомленні.
  • ФРС вказала на прискорення приросту робочих місць, а також підвищену інфляцію. «FOMC прагне до досягнення максимальної зайнятості та інфляції на рівні 2% у довгостроковій перспективі», – йдеться у пресрелізі. 
  • Діапазон 4,75–5% – це найвищий рівень з вересня 2007 року, коли ставки були на піку напередодні фінансової кризи, і друге поспіль підвищення на 25 базисних пунктів після серії агресивних кроків, починаючи з березня 2022 року, коли ставки були близькі до нуля, пише Bloomberg.
  • «Ми прагнемо відновити цінову стабільність, і всі докази свідчать про те, що громадськість впевнена в тому, що ми це зробимо, – заявив голова ФРС Джером Пауелл на пресконференції після дводенного засідання ФРС. – Важливо, щоб ми підтримували цю впевненість як своїми словами, так і діями». За його словами, ФРС готова підняти ставки ще вище.
  • У ФРС прогнозують, що ставки до кінця 2023 року складуть приблизно 5,1%, не змінившись порівняно з їх середньою оцінкою з останнього раунду прогнозів у грудні. Середній прогноз на 2024 рік зріс до 4,3% з 4,1%.

Контекст

Рішення ФРС співпало з прогнозами економістів, але деякі експерти припускали, що Федрезерв може залишити ставку на колишньому рівні на тлі проблем у банківському секторі США. На попередньому засіданні ФРС підвищила ставку на 25 б.п. 

У 2022 році ФРС підвищила ставку у сім разів, загалом на 450 базисних пунктів.

У грудні інфляція у США сповільнилася до 6,5% й відійшла від пікових значень влітку – 9,1%.

Глобальне зростання споживчих цін, імовірно, наразі дійшло до найвищої точки, заявила у листопаді минулого року директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва. Вона сказала, що чиновники все ще намагатимуться щонайменше знизити зростання споживчих цін до більш прийнятних темпів. «Інфляцію буде складніше знизити до бажаного рівня у близько 2%, – сказала вона. – Якщо ми побачимо диверсифікацію ланцюжків поставок, це неминуче вплине на ціни».

13 березня аналітичний підрозділ одного з найбільших глобальних рейтингових агентств Moodyʼs Investors Service розіслав клієнтам закритий звіт Banking System Outlook – US, присвячений останнім гучним банкрутствам у банківській системі США.

Попри спроби держави помʼякшити ситуацію, після стрімкого відтоку депозитів і зрештою краху Silicon Valley Bank, Silvergate Bank і Signature Bank агентство Moodyʼs змінило прогноз щодо банківської системи Сполучених Штатів зі «стабільного» на «негативний».

Про які ризики для банківського сектору США на наступні 12–18 місяців попереджає агентство, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні