Категорія
Новини
Дата

FT повідомило, що Сибіга відкритіший за Кулебу до територіальних компромісів. У МЗС це заперечують

2 хв читання

Андрій Сибіга, міністр закордонних справ України /Getty Images

Андрій Сибіга, міністр закордонних справ України Фото Getty Images

На переговорах нового міністра закордонних справ Андрія Сибіги не було жодного натяку на територіальні компроміси. Так речник МЗС Георгій Тихий відреагував на публікацію Financial Times про те, що Сибіга нібито є відкритішим до територіальних поступок України, ніж його попередник Дмитро Кулеба.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Деталі

  • Сибіга під час зустрічей із колегами у США минулого тижня обговорював потенційні компроміси, кажуть дипломатичні джерела FT. Він був прагматичніший за Кулебу щодо можливості обміну територій на безпеку, стверджують вони.
  • «Ми все відкритіше говоримо, як це закінчиться і від чого Україні доведеться відмовитися, щоб отримати постійну мирну угоду. Це велика зміна порівняно з тим, що було ще пів року тому, коли подібні розмови були табу», – каже один зі співрозмовників видання, який був присутній у Нью-Йорку.
  • «Я був присутній на кожній зустрічі міністра закордонних справ Сибіги в Нью-Йорку, і на жодній із них не було пропозицій, обговорень чи навіть натяків на жодні територіальні компроміси», – відреагував Тихий у повідомленні, поширеному пресслужбою МЗС.
  • Позиція Сибіги є непохитною, він наголошував на ній на переговорах за зачиненими дверима, переконує речник. Складові позиції: не може бути жодних компромісів щодо суверенітету та територіальної цілісності, не може бути переговорів про Україну без України, єдиний шлях до справедливого миру – формула з 10 пунктів президента Володимира Зеленського.
  • «Інформація джерела Financial Times щодо обговорення міністром компромісів є просто неправдивою, і нам цікаво, хто взагалі зацікавлений у поширенні таких неправдивих наративів», – підсумував Тихий.

Контекст

Минулого тижня Зеленський та українські топпосадовці були у США, де брали участь у Генасамблеї ООН і переговорах із західними колегами. Зеленський представив план перемоги президенту США Джо Байдену та двом кандидатам у президенти – демократці Камалі Гарріс і республіканцю Дональду Трампу.

План перемоги покликаний посилити тиск на Росію, щоб посадити її за стіл переговорів за три–чотири місяці, розповідав Forbes Ukraine український високопосадовець на умовах анонімності. Ключові складові плану – дозвіл на далекобійні удари вглиб РФ західною зброєю та запрошення України до НАТО.

Команди українського та американського лідерів комунікуватимуть щодо плану. Однак низка західних медіа повідомили, що план перемоги не вразив західних партнерів – принаймні частина з них сприйняли план як «список забаганок» Києва.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд