Категорія
Новини
Дата

«Росія не переможе у війні». Байден на зустрічі із Зеленським назвав два елементи успіху України

2 хв читання

Володимир Зеленський і Джо Байден під час зустрічі в Білому домі. 26 вересня 2024 року /Getty Images

Володимир Зеленський і Джо Байден під час зустрічі в Білому домі. 26 вересня 2024 року Фото Getty Images

Президент США Джо Байден під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським 26 вересня наголосив на довгостроковій підтримці Києва з боку союзників та оголосив про військову допомогу Україні на $2,4 млрд, пише «Голос Америки».

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Деталі

  • Метою зустрічі у Білому домі було обговорення українського «Плану перемоги», сказав Байден.
  • Президент США назвав два ключових елементи, які потрібні для перемоги України на цьому етапі, і в яких їй можуть допомогти західні партнери.
  • Перше – це зміцнення позицій України на полі бою. Байден оголосив про $2,4 млрд пакету безпекової допомоги і повідомив, що звернувся до Пентагону, щоб використати всі залишки фінансування, яке було виділено для України до кінця мого терміну, тобто до 20 січня.
  • Друге – довгострокова підтримка України. Байден зазначив, що необхідно підтримувати Україну на її шляху до членства в ЄС і НАТО, а також у проведенні реформ, спрямованих на боротьбу з корупцією та зміцнення демократії, над чим Україна активно працює зараз.
  • Партнери мають допомогти забезпечити достатній потенціал України, «щоб стримати майбутню російську агресію», наголосив президент США.

Ключова цитата

«Скажу чітко, Росія не переможе у війні. Росія в Україні не запанує. Україна переможе і ми продовжуватимемо підтримувати вас на кожному кроці […] Це – саме те, про що ми говоритимемо сьогодні – як Україна, українці переможуть у цьому конфлікті», – сказав Джо Байден перед початком зустрічі із Зеленським в Овальному кабінеті Білого дому.

Контекст

27 серпня 2024 року Володимир Зеленський анонсував, що в межах свого візиту до США у вересні 2024 року має презентувати документ, який амбітно схарактеризував як «План перемоги». З планом ознайомлять чинного президента США Джозефа Байдена, а також кандидатів у президенти від двох партій – Камалу Гарріс і Дональда Трампа. Більше про це читайте тут.

13 вересня Зеленський заявив, що цього місяця у нього запланована зустріч із президентом США Джо Байденом і він презентує йому План перемоги. «Систему взаємопов’язаних рішень, завдяки яким Україна отримає достатню силу – достатню, щоб поставити цю війну на курс до миру», – заявив він.

За даними The Times, План перемоги, зокрема, передбачає продовження операції ЗСУ в Курській області. У план входять гарантії безпеки для України від країн Заходу, «аналогічні пакту про взаємну оборону під час вступу в НАТО», міжнародна фінансова допомога для відновлення економіки, отримання сучасних озброєнь від Заходу.

Зміст плану залишається закритим від публіки до зустрічі з Байденом. Чому з’явився план та чого хоче досягти Україна, читайте в матеріалі Forbes Ukraine

Напередодні зустрічі Зеленського із Байденом WSJ повідомила, що «План перемоги» не вразив Адміністрацію Байдена.

Як повідомили у Білому домі після переговорів з президентом Зеленським, 12 жовтня президент Байден проведе зустріч на рівні лідерів Контактної групи з питань оборони України в Німеччині, де двоє лідерів розглянуть прогрес цих консультацій і координуватимуть з міжнародними партнерами додаткову допомогу для України. «Президент Байден налаштований надати Україні підтримку, необхідну для перемоги», – наголошується у повідомленні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд