Категорія
Війна
Дата

Forbes Digital

«Україні потрібне перемир’я протягом року». Гарвардський історик Ніл Фергюсон – про нову холодну війну та сценарії завершення російсько-української війни на виснаження. Інтерв‘ю

11 хв читання

Ніл Фергюсон війна Путін Трамп Гарріс /David Wong/South China Morning Post via Getty Images

Ніл Фергюсон: «Найважливіше для України – домогтися перемир’я або припинення вогню в 2025 році. Чим швидше війна припиниться, тим краще для України». Фото David Wong/South China Morning Post via Getty Images

Чому російсько-українська війна схожа на Корейську? Як Україні перемогти у війні на виснаження? Хто з двох кандидатів у президенти США буде більш прихильним до України? Forbes Ukraine поговорив про це з Нілом Фергюсоном під час 20-ї конференції YES.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Сер Ніл Фергюсон – один із найвідоміших сучасних учених, що спеціалізується на всесвітній та економічній історії, дослідженні британського та американського імперіалізму. Зараз він є старшим науковим співробітником у Hoover Institution в Стенфордському університеті та Belfer Center for Science and International Affairs – у Гарвардському.

Відомий консервативними поглядами. Значну увагу приділяє економічній компоненті при аналізі подій. Фергюсон написав 16 книжок, за які отримав численні нагороди та контракти на екранізації. За книгу «Колос: Зліт і падіння Американської імперії» 2004 року потрапив до списку 100 найвпливовіших людей світу за версією Time.

Зараз, на думку Фергюсона, у світі триває друга холодна війна, де війна Росії проти України – перший гарячий конфлікт, на кшталт Корейської війни 1950–1953-х. У новій холодній війні перемога Заходу негарантована, а США нагадують пізній СРСР, вважає він.

У січні 2023-го, коли в Україні панували переможні настрої на тлі успіхів ЗСУ у 2022-му та очікування контрнаступу, Фергюсон попереджав, що Київ ще може програти війну, якщо Росії вдасться нав’язати війну на виснаження. Півтора року потому побоювання справджуються, каже він.

Як виглядає розклад сил у новій холодній війні? Які сценарії залишаються для України? Та хто може бути більш прихильним до України президентом США – Камала Гарріс або Дональд Трамп? Forbes Ukraine поговорив про це з Фергюсоном у кулуарах 20-ї конференції Yalta European Strategy, яку щороку організовує в Києві Фонд Віктора Пінчука.

Спойлер: не всі роздуми Фергюсона можуть сподобатись українській аудиторії.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд