Категорія
Новини
Дата

Зеленський: План перемоги має бути реалізований протягом жовтня–грудня, це залежить від Байдена

2 хв читання

Володимир Зеленський, Урсула фон дер Ляєн /Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський на зустрічі з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн у Києві 20 вересня 2024-го Фото Офіс президента України

План перемоги, який президент Володимир Зеленський представить американським лідерам наступного тижня, залежить від рішень президента США та має бути реалізований протягом жовтня–грудня. Про це президент повідомив на пресбрифінгу з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн в Києві.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • Зеленський не став розкривати деталі плану, пославшись на те, що спершу представить його 26 вересня президенту США Джо Байдену. «У більшості своїй рішення щодо плану залежать від нього. Від інших союзників теж, але є пункти, які залежать саме від позитивної волі та підтримки США», – сказав президент.
  • План розрахований на швидкі рішення партнерів, які повинні статися з жовтня до грудня. «І не затягувати ці процеси. Ми б дуже так хотіли. Тоді ми вважатимемо, що план спрацює», – додав він.
  • Зеленський також додав, що його питали: що буде, якщо Байден не підтримає цей план, чи є в України план Б. «А ми вже у плані Б. У нас ніколи не було А. Бо план А був у тому, щоб не допустити повномасштабного вторгнення – посилити Україну зброєю та превентивно санкціонувати РФ», – додав він.
  • Зеленський сподівається на зустріч і з кандидатом у президенти США від Республіканської партії Дональдом Трампом, який обіцяє швидко закінчити війну. «Я хочу зрозуміти, як він це бачить», – підсумував президент.

Контекст

Зеленський вперше анонсував план перемоги 27 серпня на пресконференції. Він хоче презентувати його Байдену та кандидатам у президенти США – демократці Камалі Гарріс та республіканцю Дональду Трампу. Зустріч ыз Байденом відбудеться 26 вересня, коли Зеленський поїде до США на Генасамблею ООН.

Деталей плану українська сторона не розкриває. За словами Зеленського, він складатиметься з чотирьох складових. Курська операція ЗСУ – частина плану. Інші складові – місце України у світовій системі безпеки, примус РФ до завершення війни, економічний блок.

14 вересня німецьке видання Bild повідомило, що план перемоги Зеленського нібито містить вимогу надати дозвіл ударів вглиб РФ західною зброєю і готовність України погодитись на локальне припинення вогню на певних ділянках фронту. Але в ОП та МЗС заперечили цю інформацію.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд