Байден затвердив чергову допомогу Україні на $675 млн /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Гаубиці, Humvees, броньовані «швидкі» та протитанкові системи. Байден затвердив чергову допомогу Україні на $675 млн

Байден затвердив чергову допомогу Україні на $675 млн Фото Getty Images

Президент США Джо Байден схвалив черговий транш військової допомоги США Україні у розмірі до $675 млн. Пакет передбачає більше GMLRS, гаубиці, артилерійські боєприпаси, ракети, броньовані машини швидкої допомоги, протитанкові комплекси, стрілецьку зброю та багато іншого, заявив міністр оборони США Ллойд Остін, пише «Інтерфакс-Україна».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Відкриваючи пʼяте засідання Контактної групи з оборони України на авіабазі Рамштайн у Німеччині у четвер Остін повідомив, що рішення було ухвалено президентом США учора. «Ми маємо розвиватися з розвитком бою. За декілька тижнів, що минули після останньої зустрічі контактної групи, США виділили ще $6,3 млрд на допомогу Україні в галузі безпеки. Учора президент затвердив черговий транш допомоги США Україні в розмірі до $675 млн», – сказав Остін.
  • За словами міністра оборони України Олексія Резнікова, пакет допомоги передбачатиме гаубиці, артилерійські боєприпаси, джипи Humvees, броньовані машини швидкої допомоги, протитанкові системи та багато іншого.
  • Доповнено. До нового пакету допомоги увійдуть додаткові боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS) та чотири 105-мм гаубиці, а також 36 000 снарядів для них. Пакет також передбачає: додаткові високошвидкісні протирадіолокаційні ракети (HARM); 100 броньованих високомобільних багатоцільових колісних машин (HMMWV); 1,5 млн набоїв до стрілецької зброї і понад 5000 протитанкових систем; 1000 одиниць 155-мм пострілів дистанційних протитанкових мін (RAAM); додаткові гранатомети та стрілецька зброя; 50 броньованих медичних автомобілів; прилади нічного бачення та інше польове устаткування.

Контекст

7 квітня Сенат США схвалив законопроєкт про ленд-ліз для захисту демократії в Україні. Документ дозволяє спростити надання зброї країні. Це перша програма ленд-лізу США з часів Другої світової війни.

Про перший пакет військової допомоги США на $800 млн оголосили в середині березня, про наступний, також на $800 млн, – 13 квітня. Зокрема, він містить артилерійські системи, бронетранспортери, гелікоптери.

21 квітня президент США Джо Байден повідомив, що країна спрямує новий пакет військової допомоги Україні на $800 млн, а також виділить $500 млн прямої економічної допомоги. За даними Пентагону, пакет містить 72 155-мм гаубиці та 144 000 артилерійських боєприпасів; 72 тактичні машини для буксирування 155-мм гаубиць; понад 121 тактичний безпілотний літальний апарат Phoenix Ghost; польове обладнання та запасні частини.

19 серпня стало відомо, що адміністрація президента США Джо Байдена готує додаткову військову допомогу Україні майже на $800 млн. Вона міститиме 40 бронетранспортерів, оснащених катками, які допомагають детонувати міни, а також легші гаубиці, які простіше переміщати, ніж потужніші установки, які США вже відправляли. 

24 серпня Адміністрація президента США Джо Байдена надала додаткову військову допомогу Україні на суму $2,98 млрд, про це йдеться в заяві Білого дому. Допомога дасть змогу Україні отримати системи протиповітряної оборони, артилерійські системи та боєприпаси, безпілотні авіаційні комплекси й радари, щоб забезпечити продовження оборони в довгостроковій перспективі.

Bloomberg повідомляє, що до допомоги Україні вже непомітно додали найточніший артилерійський снаряд Excalibur. Пентагон вже відправив Україні снаряд із GPS-наведенням, згідно з бюджетними документами, які підтверджують раніше неоголошену військову допомогу.

Цей снаряд, що використовується в 155-мм гаубицях, був спільно розроблений компаніями Raytheon Missiles and Defense і BAE Systems Bofor. Excalibur з точним наведенням дозволяє польовим командирам точніше цілитися. Згідно з документами, дальність польоту становить 40,5 км.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні