Категорія
Новини
Дата

США надали Україні найточніші артилерійські снаряди і готуються оголосити про передачу чергової військової допомоги на $675 млн

Пентагон оголосить про постачання Україні нової партії озброєння на $675 млн у четвер, 8 вересня, пише Thе Washington Post з посиланням на представника уряду США.

Ключові факти

  • У партії будуть також додаткові снаряди для артилерійських ракетних установок, які українські військові вже використовували для точних ударів по російським військам, повідомило джерело. 
  • Чиновник, який говорив із виданням на умовах анонімності, сказав, що снаряди для високомобільної артилерійської ракетної системи HIMARS супроводжуватимуться транспортними засобами та іншим обладнанням для солдатів.
  • Bloomberg повідомляє, що до допомоги Україні вже непомітно додали найточніший артилерійський снаряд США. Пентагон вже відправив Україні снаряд Excalibur із GPS-наведенням, згідно з бюджетними документами, які підтверджують раніше неоголошену військову допомогу.
  • Цей снаряд, що використовується в 155-мм гаубицях, був спільно розроблений компаніями Raytheon Missiles and Defense і BAE Systems Bofor. Excalibur з точним наведенням дозволяє польовим командирам точніше цілитися. Згідно з документами, дальність польоту становить 40,5 км.
  • Зазначається, що Міністерство оборони США витратить $92 млн із затверджених Конгресом додаткових коштів «на закупівлю запасних боєприпасів M982 Excalibur, переданих Україні на підтримку міжнародних зусиль щодо протидії російській агресії».
  • Згідно з документами армійського бюджету, $56,7 млн доларів призначено для закупівлі 374 складних патронів із захистом від перешкод GPS.
  • «Це також підтверджує те, про що давно підозрювали, що Сполучені Штати постачають цю передову зброю Україні», – каже військовий аналітик з Центру стратегічних та міжнародних досліджень Марк Канчіан.
  • За словами експерта, додаткові $92 млн на Excalibur більш ніж подвоюють бюджет програми, додаючи 900 снарядів в 2022 фінансовому році. 
  • Згідно з бюджетними документами армії, кожен снаряд нині коштує від $98 700 до $106 400 у 2021 і 2022 фінансових роках залежно від кількості, що закуповується.

Контекст

7 квітня Сенат США схвалив законопроєкт про ленд-ліз для захисту демократії в Україні. Документ дозволяє спростити надання зброї країні. Це перша програма ленд-лізу США з часів Другої світової війни.

Про перший пакет військової допомоги США на $800 млн оголосили в середині березня, про наступний, також на $800 млн, – 13 квітня. Зокрема, він містить артилерійські системи, бронетранспортери, гелікоптери.

21 квітня президент США Джо Байден повідомив, що країна спрямує новий пакет військової допомоги Україні на $800 млн, а також виділить $500 млн прямої економічної допомоги. За даними Пентагону, пакет містить 72 155-мм гаубиці та 144 000 артилерійських боєприпасів; 72 тактичні машини для буксирування 155-мм гаубиць; понад 121 тактичний безпілотний літальний апарат Phoenix Ghost; польове обладнання та запасні частини.

У попередній пакет військової підтримки США на суму до $1 млрд увійшли додаткові боєприпаси для ракетно-артилерійських систем М142 HIMARS. Наразі Україна отримала 16 пускових установок.

Конгрес США вже підтвердив пакет допомоги Україні у звʼязку з агресією Росії на загальну суму близько $40 млрд. Зокрема, законодавці передбачили, що президент США може використовувати для допомоги Україні $11 млрд.

19 серпня стало відомо, що адміністрація президента США Джо Байдена готує додаткову військову допомогу Україні майже на $800 млн. Вона міститиме 40 бронетранспортерів, оснащених катками, які допомагають детонувати міни, а також легші гаубиці, які простіше переміщати, ніж потужніші установки, які США вже відправляли. 

24 серпня Адміністрація президента США Джо Байдена надала додаткову військову допомогу Україні на суму $2,98 млрд, про це йдеться в заяві Білого дому. Допомога дасть змогу Україні отримати системи протиповітряної оборони, артилерійські системи та боєприпаси, безпілотні авіаційні комплекси й радари, щоб забезпечити продовження оборони в довгостроковій перспективі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні