Категорія
Новини
Дата

«Газпром» недоплатив «Нафтогазу» за транзит $200 млн, сума зростає – Вітренко

Російський «Газпром» недоплатив НАК «Нафтогаз України» за транзит газу близько $200 млн. Про це сказав в інтервʼю «Інтерфакс-Україна» голова правління НАК Юрій Вітренко.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Станом на вересень недоплата становить «приблизно $200 млн», повідомив голова «Нафтогазу». За його словами, ця сума збільшується щомісяця.
  • Вітренко зазначив, що вимога стосовно недоплати – це перша вимога, зафіксована в арбітражному проханні, а далі компанія працює над іншими вимогами.
  • Водночас глава «Нафтогазу» зазначив, що можливе зупинення Росією транзиту газу через Україну, до чого готується компанія, також може стати одним із предметів розгляду в арбітражі.

Контекст

На початку вересня «Нафтогаз» подав прохання про арбітраж до Міжнародного арбітражного суду при Міжнародній торгово-промисловій палаті в Парижі. Він стосується невиплати грошей російським «Газпромом» за транспортування газу.

Вітренко нагадав, що транзитний контракт 2019 року було підписано на умовах «качай або плати», а росіяни починаючи з травня качають і платять менше, ніж передбачає угода.

«Газпром» заявив, що відкидає всі вимоги «Нафтогазу» щодо арбітражу. В компанії вважають, що подання звернення «Нафтогазом» є «недружнім кроком і продовженням недобросовісної поведінки української компанії», тож почали погрожувати санкціями.

«Нафтогаз» не збирається відмовлятися від позову проти «Газпрому», попри погрози останнього. Арбітраж ухвалить рішення незалежно від участі «Газпрому», повідомив Вітренко наприкінці вересня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні