Категорія
Новини
Дата

«Газпром» повідомив найбільших покупців у Європі про скорочення постачання газу. Ціни на паливо зросли на 25%

Енергокомпанії OMV з Австрії, Eni з Італії та Uniper з Німеччини 15 червня отримали повідомлення від «Газпрому» про зниження обсягу постачання газу, пише Meduza. У Німеччині вже назвали рішення російської сторони політично вмотивованим.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Eni повідомила про скорочення поставок на 15%, Uniper – на 25%. OMV не повідомила, наскільки скоротяться постачання, але, як і Uniper, зазначила, що здатна замістити їх із інших джерел.
  • Міністр економіки Німеччини Роберт Габек назвав рішення «Газпрому» політично вмотивованим. На його думку, таким чином РФ намагається дестабілізувати європейський газовий ринок та підвищити ціни. 
  • З 14 по 16 червня ціни на газ на біржі в Амстердамі піднялися з €97 до майже €130 за МВт-год.

Контекст

14 червня «Газпром» заявив, що знизить прокачування газу газопроводом «Північний потік» на 40% – з планових 167 до 100 млн куб. м на добу. Компанія послалася, зокрема, на затримки з поверненням з ремонту обладнання для компресорної станції «Портова» у Виборзі. 

15 червня «Газпром» повідомив, що через проблеми на «Портовій» знизить прокачування газу до 67 млн куб. м на добу (60% від планового показника).

Енергетичні компанії OMV, Eni та Uniper раніше погодилися на нову схему оплати російського газу, яка передбачає відкриття двох рахунків (валютного та рублевого) у Газпромбанку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні