Категорія
Новини
Дата

OTP Group готова продати російський бізнес за 50% ринкової вартості – гендиректор

Продаж OTP банка в Росії за чинними правилами може принести угорській групі стільки грошей, скільки вона виведе дивідендів за рік з РФ, тож в таких умовах продаж банку «безглуздий», заявив голова ради директорів і CEO OTP Group Шандор Чані, якого цитує угорське видання Portfolio. Але до продажу банку він готовий, якщо ціна буде не нижчою за 50% від ринкової.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • За підсумками минулого року OTP Group виплатить акціонерам 150 млрд угорських форинтів ($410,07 млн за нинішнім курсом). Російська дочка принесла групі 50 млрд форинтів дивідендів ($136,7 млн). За підсумками 2024-го угорська група розраховує вивести з РФ до 100 млрд форинтів дивідендів ($273,4 млн).
  • OTP Group намагалась продати банк у Росії, але чинні правила для бізнесу з «недружніх» країн ускладнюють процес. Так, для продажу банку в РФ потрібен дозвіл президента. Також держава визначає «незалежного» оцінщика, який робить оцінку активу, і продати його власник може не більш ніж за 50% від цієї суми. До того ж ще треба заплатити додатковий податок. За таких умов продаж OTP банку в Росії принесе групі суму, яка дорівнює розміру дивідендів за один рік, що робить це «безглуздим», заявив Чані. 
  • Проте OTP Group готова продати банк у Росії, якщо хтось дасть за нього 50% від ринкової вартості, додав СЕО групи.
  • Також Чані торкнувся і теми України. OTP Group хоче взяти участь у приватизації українських державних банків і збільшити свою присутність на ринку, зазначив він.

Контекст

На початку 2024 року тодішній голова НАЗК Олександр Новіков заявив, що агентство комунікує з OTP Group, і угорська група має план виходу з ринку РФ. Цьому передував фактично шантаж українського уряду з боку Будапешта.

У травні 2023 року НАЗК внесло угорський OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни через продовження роботи в РФ.

У відповідь Угорщина заблокувала допомогу для України з Європейського фонду миру на €500 млн. 13 травня у МЗС Угорщини заявили, що їм важко підтримувати нові санкції проти РФ через ОТР Bank. 29 вересня НАЗК тимчасово призупинило статус, щоб розблокувати €500 млн з військового фонду ЄС.

Зі свого боку, в МЗС Угорщини заявили, що цього кроку недостатньо, бо він не приводить до суттєвих змін. За їх словами, Угорщина наполягає на повному виключенні банку зі списку спонсорів війни. 3 жовтня 2023-го НАЗК виключило угорський банк з переліку спонсорів війни. А в березні 2024-го НАЗК взагалі закрило цей список.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні