Категорія
Новини
Дата

Гетманцев пропонує збільшити витрати на оборону на 11,6 млрд грн. На що планують спрямувати кошти

1 хв читання

Верховній Раді пропонують збільшити витрати Міністерства оборони на 11,6 млрд грн через російську загрозу. Відповідний законопроєкт №7012-1 зареєстрував голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев 9 лютого.

Ключові факти

  • 8 млрд грн із зазначеної суми Гетманцев пропонує спрямувати на поетапне підвищення грошового забезпечення військовослужбовців, 2,45 млрд грн – на відновлення запасів обмундирування та індивідуальних засобів захисту (шоломів та бронежителів); 1,15 млрд грн – на розвиток та формування Сил територіальної оборони, йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.
  • Документ є альтернативним до основного законопроєкту (№7012), який група народних депутатів на чолі з Ярославом Железняком (фракція «Голос») зареєструвала 3 лютого.
  • Реалізація положень законопроєкту здійснюватиметься за рахунок надходжень від сплати ПДВ з вироблених в Україні товарів, а також за рахунок фіскального простору, пояснює нардеп.

Контекст

1 лютого президент Володимир Зеленський зобовʼязав уряд розробити законопроєкти про підвищення грошового забезпечення військових та поетапного збільшення чисельності ЗСУ у 2022-2025 роках на 100 000 осіб для підвищення оборонних можливостей держави.

Уздовж кордонів України зараз перебувають 119 000 російських солдатів, а разом із повітряними та морськими силами – 140 000, заявляли в Міноборони України. Це 72 батальйонно-тактичні групи, 11 з яких нині перебувають у Білорусі. Можливість значної ескалації з боку Росії продовжує оцінюватись як низька, заявив міністр оборони Олексій Резніков.

10 лютого на тлі побоювань про можливе вторгнення Росії в Україну РФ та Білорусь розпочали спільні військові навчання «Союзна рішучість-2022», які триватимуть до 20 лютого.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні