Категорія
Новини
Дата

Гетманцев пропонує збільшити витрати на оборону на 11,6 млрд грн. На що планують спрямувати кошти

Верховній Раді пропонують збільшити витрати Міністерства оборони на 11,6 млрд грн через російську загрозу. Відповідний законопроєкт №7012-1 зареєстрував голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев 9 лютого.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 8 млрд грн із зазначеної суми Гетманцев пропонує спрямувати на поетапне підвищення грошового забезпечення військовослужбовців, 2,45 млрд грн – на відновлення запасів обмундирування та індивідуальних засобів захисту (шоломів та бронежителів); 1,15 млрд грн – на розвиток та формування Сил територіальної оборони, йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.
  • Документ є альтернативним до основного законопроєкту (№7012), який група народних депутатів на чолі з Ярославом Железняком (фракція «Голос») зареєструвала 3 лютого.
  • Реалізація положень законопроєкту здійснюватиметься за рахунок надходжень від сплати ПДВ з вироблених в Україні товарів, а також за рахунок фіскального простору, пояснює нардеп.

Контекст

1 лютого президент Володимир Зеленський зобовʼязав уряд розробити законопроєкти про підвищення грошового забезпечення військових та поетапного збільшення чисельності ЗСУ у 2022-2025 роках на 100 000 осіб для підвищення оборонних можливостей держави.

Уздовж кордонів України зараз перебувають 119 000 російських солдатів, а разом із повітряними та морськими силами – 140 000, заявляли в Міноборони України. Це 72 батальйонно-тактичні групи, 11 з яких нині перебувають у Білорусі. Можливість значної ескалації з боку Росії продовжує оцінюватись як низька, заявив міністр оборони Олексій Резніков.

10 лютого на тлі побоювань про можливе вторгнення Росії в Україну РФ та Білорусь розпочали спільні військові навчання «Союзна рішучість-2022», які триватимуть до 20 лютого.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні