Категорія
Новини
Дата

Голова ФДМ пропонує створити Суверенний фонд. Які активи можуть до нього включити

Фонд держмайна хоче створити Суверенний фонд, до якого мають потрапити підприємства зі стратегічно важливих для держави галузей. Про це в інтерв’ю Forbes розповів голова ФДМУ Рустем Умєров.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Суверенний фонд працюватиме з держпідприємствами, які держава не виставлятиме на приватизацію. «Ці активи ми маємо зробити національними чемпіонами», – сказав Forbes Рустем Умєров. Вони будуть модернізовані, щоб підвищити їх капіталізацію.
  • До Суверенного фонду мають потрапити підприємства зі стратегічно важливих для держави галузей. Наприклад, енергетичної та критичної транспортної інфраструктури, підприємства з унікальною ринковою позицією. Також підприємства, які мають ліцензії на видобуток природних копалин та їхню переробку.
  • Мета Суверенного фонду – збільшити капіталізацію країни, каже новий голова Фонду держмайна. «Сьогодні у нас ВВП приблизно $100 млрд. За 10 наступних років у відновлення України треба інвестувати понад $700 млрд. Відповідно, за 10 років ми маємо розігнати ВВП країни в кілька разів», – заявив він.

Контекст

4 жовтня Кабмін передав понад 800 об’єктів держвласності загальною вартістю близько 45 млрд грн зі сфери уповноважених органів управління до сфери управління Фонду державного майна України. Після передачі Фонд керуватиме більш ніж половиною всіх держпідприємств – 1700 компаніями. Сотні з переданих активів розміщені на тимчасово окупованих територіях. Фонд судитиметься з Росією за компенсацію збитків щодо цих підприємств.

7 вересня Верховна Рада затвердила народного депутата від фракції «Голос» Рустема Умєрова на посаду голови Фонду державного майна. За призначення проголосували 282 народні депутати. Після обрання Умєров склав повноваження народного депутата України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні