Категорія
Новини
Дата

Голові Полтавського ГЗК суд призначив 800 млн грн застави у справі про рентні платежі. Це вже третє провадження проти Лотоуса

Голові правління Полтавського ГЗК Шевченківський районний суд Києва 13 листопада обрав запобіжний захід у вигляді застави у майже 800 млн грн, ідеться в повідомленні пресслужби Бюро економічної безпеки. Очільника комбінату підозрюють в ухиленні від сплати податків у особливо великих розмірах та підробці офіційних документів. Захист підозрюваного заявив, що оскаржить рішення суду.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Як заявляє слідство, у період з 2018 по 2021 роки голова правління Полтавський ГЗК (входить в групу Ferrexpo) за попередньою змовою з бухгалтерами в податкових деклараціях підприємства відображав обсяг та вартість товарної продукції у вигляді руди дробленої, тобто без процесу збагачення, що значно впливає на вартість рентних платежів. 
  • Таким чином сплату коштів до бюджету за користування надрами родовища залізних руд було занижено на майже 2,2 млрд грн.
  • Процесуальне керівництво здійснюють прокурори Офісу генерального прокурора.  
  • Натомість у Ferrexpo наголошують, що розраховували та сплачували ренту з залізної руди, оскільки саме вона є корисною копалиною, а не концентрат, який є продуктом глибокої переробки. 
  • У пресрелізі компанія також зазначає, що сплачувала рентні платежі так само, як це робили в зазначений період й інші українські металургійні компанії.
  • Голова правління та його захисники будуть оскаржувати таку високу суму застави в Київському апеляційному суді, а також планують подати скаргу на суддю Шевченківського районного суду міста Києва, який ухвалив це рішення, до Вищої ради правосуддя, йдеться в повідомленні.
  • У Ferrexpo вважають, що представники підприємств групи в Україні зазнають необґрунтованого тиску з боку різних правоохоронних органів. Це вже третя підозра, вручена голові правління Полтавського ГЗК.

Полтавський ГЗК

Полтавський ГЗК – власник найбільших запасів залізняку в Європі та ключовий актив Ferrexpo, що котирується на Лондонській фондовій біржі. На відміну від інших українських гірничо-збагачувальних комбінатів, він фокусується на виробництві якісних котунів – продукції з високою доданою вартістю. Через це ПГЗК вважається одним із найпривабливіших інвестиційних обʼєктів на ринках, що розвиваються. 

Мажоритарний власник гірничодобувної групи Ferrexpo Костянтин Жеваго, проти якого в Україні порушено низку кримінальних справ

Контекст

Посаду голови правління Полтавського ГЗК займає Віктор Лотоус. Це вже третя кримінальна справа проти нього за останні кілька місяців. 

29 червня ДБР повідомило про підозру чотирьом працівникам Полтавського ГЗК, зокрема, голові правління. За даними слідчих, посадовці комбінату протиправно заволоділи майже 400 млн грн від видобутку та подальшої реалізації корисних копалин державного значення без відповідних дозволів.

У липні голові правління було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із альтернативою внесення застави у розмірі 60 млн грн. Підприємство внесло цю заставу.

22 вересня Нацполіція заявила, що посадові особи Полтавського ГЗК налагодили схему з використання корисних копалин. Слідство оцінює суму завданих державі збитків більш ніж у 157 млрд грн

У цій справі суд спочатку обрав Лотоусу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави в майже 1 млрд грн, але пізніше зменшив її до 400 млн грн. 

3 листопада група Ferrexpo заявила, що внесе заставу за голову правління Полтавського ГЗК.

Як повідомили Forbes у пресслужбі компанії, у день, коли одне з підприємств Ferrexpo здійснило внесення застави і планувалось звільнення голови правління із СІЗО, де він провів понад 30 діб, БЕБ опублікувало інформацію про нову підозру у недоплаті рентних платежів у 2018-2021 роках.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні